Bečvář se setkal s vojáky z 5. strážní roty, kteří střeží základnu Bagrám, i s lékaři či logistiky ze základny HKIA v Kábulu. „Musím vám především poděkovat za práci, kterou zde odvádíte pro Českou republiku. Vím, že podmínky v Afghánistánu nejsou v žádném případě lehké, proto oceňuji profesionalitu a nasazení, s níž plníte veškeré úkoly," řekl vojákům Bečvář.

Úkolem strážní roty je zabránit možným hrozbám proti koaliční základně Bagrám. „Každý den jsou naši vojáci na patrole v přiděleném prostoru mimo základnu," uvedl velitel 5. strážní roty Radek Šoman. „Kontrolujeme nejen místa historických odpališť, ale především vyhodnocujeme situaci a přítomností v prostoru blokujeme aktivity případných útočníků," dodal.

Bezpečnostní situace podle něj není v Afghánistánu dlouhodobě dobrá, označil ji ale za stabilizovanou. „V závislosti na ročním období se neliší od minulých let," poznamenal. Do terénu většinou čeští vojáci vyjíždějí společně s afghánskými kolegy. „Rozhodně se nebojím, že by nechali naše vojáky v krizové situaci na holičkách," podotkl.

Vánoční dárky

Podle Šulce je předvánoční návštěva vojáků v Afghánistánu vždy spojena s příjezdem českých umělců. Letošní cesty se zúčastnili zpěvák Petr Kolář s kytaristou Ondřejem Pátkem, kteří vojákům na základnách zazpívali vždy několik skladeb. Bečvář také vojákům předal drobné vánoční dárky, přivezl s sebou také obrázky od dětí z Prahy 2. „Nečekali jsme to a potěšilo nás, že na nás myslí nejen naše rodiny. Obrázky si vyvěsíme na chodbách, které jejich veselé barvy příjemně oživí. Jinak tu máme vše kolem laděno převážně jen do pískových odstínů," poděkoval zástupce velitele strážní roty Luboš Ondruš.

V Kábulu se Bečvář setkal se zástupci 12. úkolového uskupení Armády ČR v operaci Resolute Support, jehož součástí je i český polní chirurgický tým. Ten působí v americké mezinárodní nemocnici na základně HKIA, která se stará především o koaliční vojáky. „V běžném provozu je to zejména ambulantní péče o koaliční vojáky zde v Kábulu, ale za poslední měsíc jsme provedli i čtyři chirurgické operace a podíleli jsme se na dvou hromadných příjmech raněných," uvedl jeden z českých lékařů Radek Uher.

Čeští lékaři pomáhali i raněným po nedávném pádu vrtulníku v Kábulu. Operovali mimo jiné britského vojáka ve vážném stavu s mnohačetnými poraněními. „Jednalo se zejména o poranění obličeje a hlavy, otevřené zlomeniny předloktí a lokte. Po operaci jsme jej připravili k leteckému přesunu na Bagrám a odtud byl následně převezen zpět do Velké Británie," uvedl Uher. Podle informací českých zdravotníků je zraněný voják v pořádku a rehabilituje.