Syková je první místopředsedkyní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI), které Bělobrádek předsedá. Podnět k jejímu odvolání z RVVI dnes Sobotkovi a Bělobrádkovi posílá ředitel Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR Václav Hořejší. Z rady může Sykovou odvolat pouze vláda, které k tomu musí dát podnět právě Bělobrádek jako předseda rady.

Bělobrádek dnes se Sykovou mluvil telefonicky. Je prý přesvědčena, že nespáchala nic špatného. Pořad Reportéři ČT v pondělí zveřejnil, že vědecký tým Sykové, který v motolské nemocnici provádí experimentální léčbu amyotrofické laterální sklerózy (ALS), si nechával od svých pacientů za terapii kmenovými buňkami vyplácet 150.000 korun. Účast na klinické studii je přitom ze zákona bezplatná. Podle Bělobrádka jde o závažné informace, které se nesmí zlehčovat, je ale potřeba postupovat racionálně, rozvážně a oprostit se od emocí.

"Nechci dělat předčasné závěry. Pokud by se prokázala ta obvinění, tak si myslím, že je skutečně na zvážení vlády, zda by nedošlo ke změně, ale to je ještě předčasné," řekl.

Čtěte také: Předseda akademie odvolal vědkyni Sykovou z funkce šéfky ústavu