„Krásný vánoční den vám přeju," uvítal kardinál ve slavnostním černém rouchu své hosty v Arcibiskupském paláci a popřál jim, aby ve vzájemné pohodě a porozumění strávili u svátečního oběda společné chvíle.

Připomněl, že Kristus sám neměl často kam hlavu složit a byl odkázán na porozumění a pochopení. „Toto pochopení pro vás jako církev máme. Na druhé straně bych vás také chtěl poprosit, abyste se, pokud je to možné, snažili abyste se mohli vrátit ke svým rodinám, najít cestu, abyste nemuseli už strádat," řekl přítomným. Společně se pak se všemi pomodlil otčenáš, obešel všechny stoly a s každým hostem si přiťukl sklenkou šampaňského a podal si ruku.

Jako tradičně se podávala polévka s játrovými knedlíčky, svíčková nebo pečená kachna se zelím a knedlíkem. Jako dezert pak vánoční cukroví a ovoce. Pro každého hosta byl připraven vánoční balíček s dekou, šálou, teplými ponožkami či hygienickými potřebami.

Ke společnému obědu bylo pozváno 380 lidí, starala se o ně stovka dobrovolníků. Někteří dobrovolníci servírovali a jiní usedli za slavnostně prostřený stůl spolu s hosty.

Na celém světě se dnes na pozvání komunity Sant ?Egidio sešlo ke společnému obědu přes 200.000 lidí.