"V tuto chvíli realizujeme záchyty ilegálních migrantů, kteří neoprávněně vstupují na území České republiky a postupujeme podle příslušné legislativy," uvedl premiér. Buď požádají o azyl a začne s nimi azylové řízení, nebo, pokud vstoupili na území EU v jiné zemi, je české úřady vracejí přes hranice zpátky.
"Když se podíváte na naše ulice, když se podíváte na situaci na českých hranicích, tak máme bezpečnostní situaci pod kontrolou," řekl Sobotka v odpovědi na interpelaci poslance KSČM Zdeňka Ondráčka.

Premiér připomněl, že dnes v Lucemburku jednají ministři vnitra členských států unie o situaci v migraci. Český ministr Milan Chovanec bude podle něj na této schůzce požadovat mimo jiné, aby se zlepšila ochrana jižní schengenské hranice a aby se dodržovala pravidla spojená s registrací migrantů. Má také požadovat, aby se urychlila příprava bezpečnostní operace ve Středozemním moři, namířená proti převážení běženců z Afriky do Evropy.

Evropa potřebuje návratovou politiku

Chovanec má také podle Sobotky požadovat, aby začala jednání se severoafrickými státy o umístění trvalých zařízení, kde se budou soustřeďovat lidé, kteří se chtějí dostat do Evropy. Tam by s nimi mělo probíhat azylové řízení mimo hranice EU. "Pokud dneska bezpečnostní situace v Libyi neumožňuje vybudování takovýchto zařízení, je potřeba jednat s Tuniskem, je potřeba jednat s Egyptem a Evropa potřebuje mít návratovou politiku," dodal.
Česko chce do roku 2017 přijmout 1500 uprchlíků. Z toho prvních 400 běženců ještě letos.

Sobotka dodal, že ministerstvo vnitra připravuje plán na posílení kapacit policie. "Naším cílem je zvýšit během několika let počet policistů o zhruba 4000," uvedl. Stejně tak chce o několik tisíc zvýšit naplnění tabulkových stavů v armádě.

Sobotka na dnešní večer pozval k jednání předsedy všech koaličních a opozičních stran, potkají se ve Sněmovně. Premiér je chce informovat o schváleném mandátu pro ministra Chovance. Mluvit s nimi chce i o jejich postoji k řešení problému zadluženého Řecka.