Dvojice vyzbrojená noži vtrhla do kostela v severofrancou­zském Saint-Étienne de Rouvray během úterní dopolední mše, držela v zajetí šest lidí a zavraždila šestaosmdesáti­letého kněze Jacquesa Hamela. Policisté útočníky zastřelili, když s rukojmími vyšli z kostela. K činu se přihlásila organizace Islámský stát.

Hlas zvonů a modlitba

„Hlas zvonů a modlitba je výrazem lítosti nad krutým činem, ale také apelem k míru a připomínkou umučení našeho Pána, v jehož náruči tento mučedník spočinul. Otec (Jacques) Hamel zasvětil svůj život službě Bohu a zahynul při výkonu svého povolání," uvádějí pod výzvou podepsaní pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka a olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Hamel jako kněz působil v řadě farností, po dovršení 75 let měl odejít do důchodu, ale na jeho žádost mu bylo umožněno, aby dále setrval se svými farníky a pomáhal novému faráři.

„Chceme připomenout, že nešlo o výjimečný čin osamělého šílence, ale o čin, který jen dovršil stále narůstající počet útoků na křesťanské kostely, modlitebny a synagogy po celé Evropě," uvádějí biskupové. O zmíněných útocích podle nich většinou mlčí jak média, tak politici. „Jen ve Francii bylo v roce 2014 zaznamenáno na 600 takovýchto útoků žhářství, vandalismu a podobně, což v těchto dnech vyvrcholilo i lidskými oběťmi. Meziročně šlo o osmdesátipro­centní navýšení takovýchto útoků. Vzpomínáme nejen na umučeného kněze, ale i na řeholnici, která byla těžce zraněna," stojí ve výzvě.