Chovanec prý nechrání lidi v Česku před chorobami, "které mohou do ČR zavléci nelegální migranti". Podle ředitelky Sdružení pro integraci a migraci Magdy Faltové se blok chce jen zviditelnit a jeho aktivita není ani hodna komentáře. Obavy z případného šíření nákaz vyvraceli už dříve i lékaři.

Blok podle svého mluvčího Davida Štěpána v trestním oznámení Městskému státnímu zastupitelství v Praze podrobně popisuje nebezpečí, jakému ministr vnitra a případně i další členové vlády obyvatele republiky vystavují. Chovanec prý "ignoruje rizika šíření smrtelných nemocí" a nezajistil "důslednou izolaci" uprchlíků.

Prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny Rastislav Maďar už dříve médiím řekl, že v zemích jako Německo, Francie, Británie či Švédsko, kam míří velké množství běženců, žádné problémy nenastaly. Lékař připustil, že uprchlíci sice mohou určité riziko nákazy představovat, větší hrozbou ale mohou být čeští cestovatelé. Pokud se před cestou do exotických krajů dostatečně nepřipraví, nenechají se očkovat a na místě podceňují prevenci, mohou znamenat po návratu nebezpečí šíření infekce.

Faltová podotkla, že zadržené cizince prohlížejí lékaři. V záchytných zařízeních pak bývají v karanténě.