Nejen celníci a cizinecká policie jsou dobře organizovaní. Vietnamští trhovci mají ve Hřensku svůj vnitřní provozní systém. Trhovcům je například zajištěna během dne dovážka teplého jídla a pití. Mají k dispozici i nouzové skrýše a zdánlivě neviditelné únikové prostory. Proto celníci stále odkrývají nové skrýše s dalšími padělky a neznačenými cigaretami.

Další odhalení tajných skrýší proto přinesla i středa. Podle Jiřího Nejedlého z ústeckého celního ředitelství v nově odhalených prostorách celníci nalezli 1855 kusů padělků textilu, obuvi, hodinek, kožené galanterie jako jsou opasky, peněženky, batohy či kabelky. K tomu 936 kusů CD A DVD obrazových a zvukových nosičů.

Celníci v černých kombinézách zkontrolovali i osobní automobil VW Passat Variant s českou registrační značkou. Stál odstaven na parkovišti u hotelu Labe již od zahájení akce o nedělní čtrnácté hodině. Celníci tušili, že auto funguje jako nenápadný mezisklad, do kterého trhovci chodí pro „značkové“ zboží v případě, kdy zákazník projeví o jeho koupi zájem. V neuzamčeném zavazadlovém prostoru nalezli celníci 23 dámských kabelek značek Louis Vuiton, Gucci, Dolce Gabbana.

Případná škoda způsobená majitelům světových značek přesahuje osm milionů korun. Celková škoda na různých daních a poplatcích ze zboží na tržnici ve Hřensku již dosahuje částky téměř 16,6 milionů korun.

Na akci se podílelo 36 celníků

Celníci v neděli ve 14 hodin ze všech přístupových cest vpadli na tržnici. Překvapení vietnamští obchodníci většinou nestačili stránky uzavřít a s nejcennějšími padělky utéci do bezpečí soukromých objektů. Na akci se podílelo 36 celníků a 15 příslušníků cizinecké policie.

Celníci zajistili při kontrolách devadesát šest přístupných prodejních stánků. Válka nervů začala prakticky ihned. Dvě hodiny po zahájení razie o čtvrté hodině odpolední začalo v Hřensku pršet. Pro vietnamské obchodníky, kteří se nechtěli hlásit k otevřeným stánkům, nastalo těžké dilema. Když nepůjdou ke stánkům, budou sledovat, jak na jejich zboží prší a déšť je znehodnocuje.

Jak dlouho budou celníci na místě v neděli odpoledne celníci odhadovali na týden deset dnů. Do té doby se trhovci ke stánkům přijdou a budou se identifikovat jako prodejci. Jinak bude tržnice pro další prodej blokována.

Celníci jsou v Hřensku ve dne v noci více méně bez zázemí, ale podle Nejedlého mají v Hřensku jeden záchytný bod. „Velitel akce dohodnul možnost stravování a využívání toalet v místním hotelu u kostela. Jídlo si hradí celníci ze svého, protože mají stravné. Kromě toho mají zajištěný na každé směně teplý čaj v termoskách,“ dodal Nejedlý.