SPIR nezpochybňuje úsilí o regulaci sektoru loterií a hazardních her. „Považujeme však za nepřípustné zavádět pro tento účel neadekvátní a podle našeho názoru i neústavní prostředky, které budou znamenat bezprecedentní zásah do svobody internetu, navíc na základě pouhého rozhodnutí orgánu státní správy," uvedlo sdružení.

Ustanovení navrhované novely podle SPIR dává neomezenou pravomoc zablokovat přístup k jakékoliv internetové stránce, na které bude podle ministerstva financí provozována nepovolená hra. Tím se znemožní fungování celé internetové stránky, včetně částí, jež s internetovým hazardem nemají nic společného, uvedl SPIR.

Rejstřík zakázaných hráčů

„Boj proti nelegálnímu hazardu je nezbytný, ale nemůže ospravedlnit bezprecedentní ohrožení internetového prostředí," uvedl předseda výkonné rady SPIR Ján Simkanič. Stejných cílů podle něj lze dosáhnout jinými efektivními prostředky.

Trojicí vládních návrhů zákonů, které mají nově regulovat a zdaňovat hazard, měla dnes na programu Poslanecká sněmovna. První z nich je návrh zákona o hazardních hrách, druhá upravuje zdanění a třetí mění platné zákony. Vláda dále počítá například se zřízením rejstříku s údaji o lidech, kteří budou mít zakázaný přístup k hazardu. Týkat se to bude lidí, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi, těch, vůči kterým byl pravomocně prohlášen úpadek v insolvenčním řízení, nebo lidí, kterým hru zakázal orgán činný v trestním řízení.

Sněmovna nerozhodla, jednání protahovala TOP 09

Sněmovna dnes ani po pěti hodinách rozpravy nedokončila úvodní kolo jednání o trojici vládních zákonů, které mají nově regulovat a zdanit hazard. Rozpravu prodlužoval především předseda klubu TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek. K řečnickému pultu se postavil po půl čtvrté a svůj projev přerušil až v pět hodin odpoledne, kdy ho nahradil jeho spolustraník František Laudát.

Laudát skončil po hodině a čtvrt a poté až do konce jednacího dne hovořil opět Kalousek. Kalouska rozhořčilo především to, že Sněmovna zařadila na projednání poslaneckou loterijní novelu Jana Volného (ANO). Poukazoval na to, že ve Sněmovně jsou i novely jiných poslanců, které ale čekají na projednání mnohem déle. Koalice tak podle něj vytváří různé kategorie poslanců.

Volného návrh, který od příštího roku zvyšuje odvody z hazardu z nynějších 20 na 25 procent lze podle Kalouska zapracovat do vládní předlohy tak, aby platil už od příštího roku. Vládní návrhy mají platit od roku 2017. Ujišťoval však, že jeho strana vládní návrhy regulace hazardu podporuje.

Zbyněk Stanjura (ODS) se ptal, proč důvodem pro zákaz není pobírání příspěvku na bydlení nebo exekuce. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) připustil, že v prvním případě by to mohlo být možné, ale v případě exekucí to nejde, protože neexistuje jejich rejstřík. Uvažovalo se podle něj i o zákazu pro neplatiče alimentů, ale na ty podle něj také není rejstřík.

Babiš poslancům řekl, že očekává dodatečný výnos 1,9 až 2,3 miliardy korun, které by měly sloužit k financování sportu. Celostátní výběr daně z hracích automatů se rozdělí tak, že 65 procent dostanou obce a 35 procent stát. Ostatní výnosy z hazardu připadnou ze 70 procent státu a zbytek půjde obcím.

Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvedl, že během předchozích jednání o návrhu se v něm změnila asi třetina parametrů, což vidí jako klíčové, protože tyto změny nebyly s nikým probírány a nevyjádřila se k nim ani Legislativní rada vlády. Poukázal na to, že nový zákon o hazardních hrách bude muset schvalovat Evropská komise, a pokud budou parametry nastaveny špatně a zákon notifikován nebude, vrátí se poslancům zpět. Zákon však podpořil i přes své výhrady a míní, že bude přínosem pro zemi.