Pro úspěšnou registraci kandidátní listiny je třeba nejméně 50.000 platných podpisů, pokud kandidát nebyl navržen alespoň 20 poslanci nebo deseti senátory.

Lhůta pro předložení prezidentských nominací skončí v úterý odpoledne. Na dnešní odpoledne ohlásil dodání své kandidatury také výtvarník a skladatel Vladimír Franz. Hlasy voličů ještě shánějí například podnikatel a nový senátor Tomio Okamura nebo herečka Táňa Fischerová, která má informace o finálním počtu nominujících občanů zveřejnit v úterý hodinu po poledni.

Na šestém místě

Bobošíková v průzkumech podpory prezidentských kandidátů nepatří k favoritům, volilo by ji zhruba 4,5 procenta dotázaných. V žebříčku se tak pohybuje aktuálně nejlépe na šestém místě. Podle Štěpána je nyní předčasné hodnotit šance Bobošíkové na zvolení, záležet bude na volební kampani a na tom, jaký budou mít kandidáti prostor v médiích.

Oficiálně již byli v minulých týdnech nominováni místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier, bývalý ekonomický ministr Vladimír Dlouhý, poslední úřednický premiér Jan Fischer, europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL), místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) a bývalý předseda ČSSD a někdejší premiér Miloš Zeman. Ministerstvo vnitra dostalo také přihlášku od inženýra Jiřího Kesnera, ale bez patřičné parlamentní nebo občanské podpory.

Předložení kandidatury je teprve prvním krokem v nominačním procesu. Ministerstvo vnitra do 23. listopadu kandidátní listiny přezkoumá a do voleb zaregistruje ty, které splňují zákonem předepsané náležitosti.