Policie ale podle zlínské policejní mluvčí Moniky Kozumplíkové v ohrožené zóně překladiště budovat nebude, využívá se plocha u vlakové vlečky. Podle Kijonkové je to ale blízko závodu Bochemie.

O možnosti dočasného překladiště munice vedle prostor Bochemie psaly dnes Hospodářské noviny (HN). Vyskladňování areálu, v nemž loni vybuchly dva muniční sklady, začalo minulý týden. Odvoz munice zajišťuje policie. Kvůli výbuchům od října stojí i provoz Bochemie, který ale není v nejohroženější části. Svou ztrátu už firma vyčíslila zhruba na miliardu korun. Nyní by podle HN mohla přijít i o velkou zakázku pro německou armádu.

„Z bezpečného pásma, v němž je náš závod, by se mělo administrativním rozhodnutím stát skladiště munice. Znamená to, že nebudeme moci další měsíce obnovit výrobu v naší recyklační továrně? To je pro nás nepředstavitelné," řekl generální ředitel Bochemie Miloslav Vodička.

Výsledným výrobkem je chloristan amonný

Podle Kozumplíkové ale policie jako překladiště vyskladněné a zkontrolované munice a výzbrojního materiálu využívá zpevněnou plochu u vlakové vlečky uvnitř střeženého areálu, kterou policejní pyrotechnici vyhodnotili jako vhodnou pro tuto činnost.

„Důvodem přerušení činnosti Bochemie od 16. října 2014 je skutečnost, že provozovna společnosti stojí v těsné blízkosti míst obou výbuchů. Při obnovení její výroby by mohlo dojít k ohrožení života a zdraví jak zasahujících složek při manipulaci s výbušninami, tak zaměstnanců firmy," uvedla Kozumplíková. Podle ní složky záchranného systému případné obnovení provozu Bochemie nyní intenzivně řeší.

Mluvčí Bochemie proti tomu uvedla, že recyklační závod firmy není v těsné blízkosti žádného z míst výbuchů, ale je právě poblíž místa vybraného pro překládání munice. „Zmíněná zpevněná plocha u vlakové vlečky je právě oním rozporovaným překladištěm a leží v blízkosti závodu Bochemie," uvedla Kijonková v reakci na tvrzení zlínské policejní mluvčí.

Výsledným výrobkem, který po přepracování prošlého raketového paliva vychází z linky Bochemie, je chloristan amonný. Je využitelný například pro výrobu airbagů. Podle zástupců firmy nejde o výbušninu, výroba je ekologická a bezodpadová. Několik desítek tun hotového produktu už letos firma z areálu vyvezla. Šlo o chemikálii vyrobenou ještě před výbuchy.

Stoprocentní náhrada mzdy

Ve vrbětickém závodě pracuje 19 lidí. Kijonková uvedla, že zaměstnanci jsou od října doma a dostávají stoprocentní náhradu mzdy. „V případě, že u naší recyklační jednotky vznikne překladiště, nikdo nám neumožní vstoupit do výrobních prostorů a obnovit produkci. Budeme další týdny a měsíce v nucené odstávce a není jasné, kdo nám kdy vůbec bude schopen říci datum pro obnovení naší výroby," uvedl Vodička. Dodal, že firma neplní dohody s partnery ze zemí NATO a narostou jí škody z neuskutečněných obchodů.

Bochemie závod ve vrbětickém areálu postavila v roce 2012. Ještě před stavbou proti němu protestovali obyvatelé Vlachovic, jejichž místní částí Vrbětice jsou. Nyní někteří obyvatelé žádají, aby tam provoz na recyklaci raketového paliva skončil. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ale v nedělních Otázkách Václava Moravce řekl, že se domnívá, že provoz soukromé firmy vyrábějící chloristan amonný by v areálu měl zůstat zachován.