"Pro nás jsou klíčová priorita nabytá práva evropských občanů ve Velké Británii. Pak je to otázka finančního vyrovnání, přístupu na britský trh, právní kontinuity. Čtyři priority, které vidíme jak z pohledu českého mandátu, tak předpokládám, že budou i prioritami ze strany zadání Evropské rady," řekl Bohuslav Sobotka.

Bohuslav Sobotka na setkání lídrů států Evropské unie.
Brexit a Česko? Prioritou je volný pohyb osob a zachování práv občanů

Jako červenou linii české politiky přitom vidí zachování práv českých občanů v Británii, ze kterého Praha nehodlá ustoupit. "Myslím, že je jasné, že nemůžeme připustit ani na okamžik, že by naši občané, kteří pracují a žijí ve Velké Británii, se měli stát nějakými občany druhé kategorie. To znamená, že by byl zpochybněn jejich status, který získali v dobré víře jako občané Evropské unie v členské zemi Evropské unie," řekl premiér.

Českou pozici přitom vidí jako silnou, i díky tomu, že se na ní ve Sněmovně shodli zástupci vládních i opozičních stran. "Jedu do Bruselu nejenom s mandátem české vlády, ale v zásadě s mandátem celé Poslanecké sněmovny. Takže si myslím, že máme v Česku elementární konsenzus, pokud jde o naše priority," řekl Sobotka.

Setkání nejvyšších ústavních činitelů na Pražském Hradě
Brexit nesmí ohrozit integraci, shodli se lídři na Hradě

Hlavní cíl summitu je podle něj určení vyjednávacích mantinelů pro Evropskou komisi. "Předpokládám, že bychom si měli neformálně potvrdit také to, že platí, že nikdo nebude vyjednávat zvlášť," uvedl.

Podle premiéra je shoda i na tom, že jednání s Británií bude vedeno ve dvou fázích. V té první by se měly vyřešit otázky samotného brexitu, mezi něž patří práva občanů či vypořádání britských finančních závazků. Teprve po dosažení určitého pokroku by EU otevřela i rozhovory o budoucím uspořádání vzájemných vztahů.

Bohuslav Sobotka v roce 2016
Sobotka zdůraznil nutnost kompromisů, aby se neopakoval brexit

Sobotka také upozornil, že na vyjednání podmínek britského odchodu jsou dva roky, času k jednání proto podle něj mnoho není. "Zdá se ovšem, že to tak docela neplatí na britské straně. Britská strana se teď bude zabývat nějakou dobu volební kampaní, a teprve až po volbách vzejde nová vláda, se ta jednání rozjedou úplně naplno," poukázal na vypsání předčasných voleb v Británii na červen. To ale podle něj nijak nebrání tomu, aby si ostatní státy EU svou pozici stanovily už nyní.

Nad Brexitem se vznáší otazník
Brexit: cizí státy možná zasahovaly do hlasování, tvrdí parlamentní zpráva