„Pokud jde o misi v Afghánistánu, tak ta má schválený mandát a mise se nemění. Čeští vojáci plní závazky, které na sebe ČR převzala. Mandát je řádně schválen vládou 
a parlamentem. Myslím, že jakákoliv diskuze, ve které bychom se teď narychlo bez širší úvahy snažili přehodnocovat naši misi, by znevážila oběti našich vojáků," uvedl včera. Padlé vojáky označil za české „novodobé hrdiny".

„Chtěl bych ocenit hrdinství vojáků, kteří padli při plnění mise, při obhajobě principů, která Česká republika dlouhodobě hájí – principu svobody a demokracie," uvedl Bohuslav Sobotka.

I bezpečnostní analytici se shodují, že útok by neměl ovlivnit stažení českých vojáků ze země. „Je nutné dodělat, co bylo rozděláno," uvedl například vojenský expert František Šulc.

Účast v zahraničních misích naopak kritizuje KSČM.

Afghánská mise českých vojáků má platný mandát do konce letošního roku. To je datum, do kterého se má ze země stáhnout většina zahraničních jednotek. Zahraniční přítomnost v Afghánistánu tím ale neskončí. Má pokračovat novou misí nazvanou Resolute Support (Rozhodná podpora). Spojenecké velení má velký zájem, aby se na ní podíleli i Češi, kteří se během dvanácti let v Afghánistánu osvědčili.
„Tlumočil jsem naši žádost, aby v tomto důležitém bodě, kdy ukončíme bojovou misi 
v Afghánistánu a bude naším úkolem pomoci udržet afghánské bezpečnostní síly, poskytovali Češi dál své unikátní kapacity," řekl v červnu velitel spojeneckých vojsk 
v Afghánistánu Joseph Dunford.

Armáda je připravena zůstat i v zemi v roce 2015

Náčelník českého generálního štábu Petr Pavel tehdy uvedl, že česká armáda je připravena se nové mise účastnit. Vláda a parlament budou mandát pro účast v zahraničních operacích pro roky 2015 a 2016 schvalovat v následujících měsících.

Plánovaná mise ale ještě nemá zcela jasnou podobu, záležet bude i na dohodě s novým afghánským prezidentem, jehož jméno má být známo během července. Zatím to ale nevypadá na snadný průběh – za vítěze se zatím prohlašují oba kandidáti z druhého kola voleb a rivala obviňují z podvodů. Předběžné výsledky oznámené v pondělí připisovaly vítězství exministrovi financí Ašrafu Ghanímu, včera se za vítěze označil jeho sok exministr zahraničí Abdulláh Abdulláh.

Případný povolební boj znesvářených stran by mohl vyhrotit už tak vážnou bezpečnostní situaci, která se v posledních měsících zhoršuje s tím, jak se blíží odchod zahraničních vojsk.

Spojenci mají jeden velký důvod, proč v Afghánistánu zůstat i přes velké oběti, které za třináct let válčení přinesli (padlo 3438 vojáků a zemřelo až 20 tisíc místních civilistů). Ten důvod se jmenuje Irák, jehož vláda se letos téměř zhroutila pod náporem islamistických radikálů. 

Naši vojáci na misích.

Přečtěte si také: 

Při útoku Talibanu v Afghánistánu zemřeli čtyři čeští vojáci

Zraněný voják není v ohrožení života, má za sebou operaci

Strach vojáci v Afghánistánu nemají. Jen respekt