V tratolišti krve s rozbitou hlavou ležel celých 14 hodin na chodbě svého domu v hradeckém Pouchově 76letý stařík, než ho objevil jeho bratr. Naštěstí přežil, v hradecké fakultní nemocnici ho lékaři dostali z nejhoršího.

Pravděpodobný pachatel brutálního mordu, který se stal letos v květnu, obviněný Josef Hladík, stane tento týden před krajským soudem.

Se staříkem si šel, z dosud nejasných důvodů, vyřídit účty večer 13. května. Vlezl okolo 20. hodiny na jeho pozemek, hned ve vstupních dveřích rodinného domu se s ním pohádal a poté, co na něj stařík namířil plynovou pistolí, srazil ho k zemi. A pak si došel pro více než čtyřkilové bourací kladivo, kterým starce téměř umlátil k smrti.

„Obžalovaný Hladík jej oběma rukama strčil a tím shodil na podlahu chodby domu, kdy při pádu poškozený upustil plynovou pistoli a francouzskou hůl, o kterou se opíral. Následně obžalovaný uzavřel vchodové dveře domu z důvodu křiku poškozeného a v přímém úmyslu jej usmrtit vzal do rukou bourací kladivo o celkové hmotnosti 4220 gramů, opatřené železnou hlavicí a rukojetí o délce 79 cm, a s nápřahem nad svou hlavu kladivem opakovaně nejméně třikrát zasáhl ležícího poškozeného do vlasové části hlavy,” píše se v obžalobě.

Odnesl průkaz ZTP a 150 korun

Když stařík ležel na podlaze a už jen chrčel, Hladík podle obžaloby prohledal jeho byt, odkud si odnesl průkaz ZTP. Běsnění však stále neměl dost. Při odchodu z domu se nad staříkem znova zastavil a uštědřil mu do hlavy jiným čtyřkilovým kusem železa dalších několik ran. Myslel si, že to byly rány z milosti.

Cestou ukradl ještě asi 150 korun, které ležely na ledničce, a zmizel.

Útokem poškozenému způsobil čtyři mnohočetné, rozsáhlé a hluboké tržně zhmožděné rány na hlavě, zlomeninu lebeční spodiny, těžký otřes mozku, zlomeniny a pohmoždění krční páteře, hrudníku a řadu dalších zranění.

Bratr našel zraněného muže až druhý den kolem desáté hodiny dopoledne. Policie ihned vyhlásila pátrání po pachateli, dopadla ho však až po několika dnech. Původní klasifikace činu byla zároveň překlasifikována z těžkého ublížení na zdraví na pokus vraždy.

„Poškozený byl bezprostředně ohrožen na životě, přičemž ke smrti poškozeného nedošlo jen díky vysoce odborné lékařské péči poskytnuté ve fakultní nemocnici,” píše se v obžalobě.

Líčení začne ve čtvrtek.