V oblasti Brd spadlo za uplynulých 24 hodin 60 až 90 litrů vody na metr čtvereční. Výjimečně překročil úhrn srážek i 100 litrů.

V zasažené oblasti navíc nadále prší. "Srážky jsou přechodně zesilovány pokračující bouřkovou aktivitou, která bude během nočních hodin zvolna slábnout," uvedl ČHMÚ.

Na tocích odvodňujících oblast Brd jako jsou Litavka, Klaba a Červený potok byl už dosažen první či druhý povodňový stupeň. "V nejbližším období nelze na menších tocích ojediněle vyloučit krátkodobé překročení třetího stupně povodňové aktivity," varuje ČHMÚ.

Ilustrační foto
Jihozápad Čech ohrožují bouřky s přívalovým deštěm

V ohrožené oblasti by se lidé měli vyhnout veškerým aktivitám v korytě toků i v jejich bezprostředním okolí. V případě nutnosti je třeba uposlechnout výzev povodňových orgánů, policie a hasičů.

V Plzeňském kraji museli hasiči kvůli přívalovým dešťům vyrazit do terénu bezmála třicetkrát, nejčastěji kvůli odčerpávání vody v okolí krajského města. „Půl metru vody bylo po silném dešti po celé vesnici Kotovice na jihu Plzeňska,“ uvedl pro Českou televizi mluvčí krajského sboru Petr Poncar. Stejně jako při středečních bouřkách měl potíže i dům v Cebivi na Tachovsku, který korytem bývalého potoka vyplavuje voda ze zdejšího rybníka. I zde ji odčerpávají hasiči.

Třetí stupeň byl už vyhlášen v Zaječově na Berounsku. O přípravě evakuace informovala starostka obce. Lidem bude zařízeno náhradní ubytování.

Čtvrteční bouřka v Nedabyle škodila.
OBRAZEM: Bouřka řádila na Českobudějovicku, voda zaplavila i Jihočeské divadlo

Do Českých Budějovic bouřky dorazily v podvečer, voda zatopila sklepy některých domů a silnice ve městě a silný déšť poškodil respirium Jihočeského divadla; poničená je hlavně omítka v interiéru. Do objektu se voda dostala patrně kvůli netěsnosti na střeše.

„I zítra s bouřkami musíme počítat, na jihu je čekáme místy, ojediněle i silné,“ uvedla pro Českou televizi Alena Zárybnická. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu, která platí až do pátečních 23:00 hodin, zahrnuje spolu s Karlovarským a Plzeňským krajem také Jihočeský, Vysočinu a Jihomoravský kraj. Spolu s tím se dotýká také části Ústeckého kraje a středních Čech.