"Na krajském soudu se vracíme do stadia těsně před vyhlášením rozsudku," řekla v rozhovoru Bradáčová. Dokazování v Rathově kauze je podle ní skončené, protože Nejvyšší soud konstatoval, že daný skutek se stal, že má znaky trestného činu a že dokazování proběhlo kompletní.

Středočeský krajský soud Ratha uznal v červenci 2015 vinným z přijímání úplatků v souvislosti s krajskými zakázkami a nepravomocně mu uložil 8,5 roku vězení. Spojil ho s činnosti manželů Petra a Kateřiny Kottových, kteří dostali tresty o rok nižší. Rozsudek padl po dvou letech hlavního líčení, jehož podstatnou část zabralo přehrávání odposlechů.

Ilustrační foto.
Dnešek byl nejteplejším dnem roku, večer dorazily bouřky

Odvolací senát pražského vrchního soudu však rozhodnutí loni v říjnu zrušil. Měl vážné výhrady právě k odůvodnění odposlechů, které patří ke stěžejním důkazům a které označil za nezákonné.

Nejvyšší soud však před dvěma týdny na základě stížnosti podané ministrem spravedlnosti konstatoval, že vrchní soud v tomto případě porušil zákon ve prospěch obžalovaných. Příkazy k provedení odposlechů totiž hodnotil příliš formálně a některé jejich části vytrhával z kontextu. Nejvyšší soud ovšem nemohl rozhodnutí odvolacího senátu zrušit, a kauzou se tak bude opět zabývat krajský soud, kterému vrchní soud případ vrátil k dalšímu projednání.

Palubní deska s počítačem
Ukrást auto přes mobil? Data zneužívaly i autopůjčovny