Škola svou iniciativou reaguje na aféru s vyznamenáním pro Bradyho, kterého údajně prezident Miloš Zeman vyškrtl ze seznamu oceněných, když se Bradyho synovec, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. O ocenění Bradyho, který prošel nacistickými koncentračními tábory, uvažují také představitelé Brna. "Pan Brady s potěšením přijal nabídku Univerzity Palackého. Vše ostatní se ladí," uvedl dnes rektor. Brady přiletěl do Prahy v neděli a během svého pobytu v České republice se chystá také na Moravu, kde má své příbuzné. "Olomouc je velká pocta, můj muž je rád, že to může přijmout," řekla dnes Tereza Bradyová.

Podle mluvčí univerzity Gabriely Sýkorové Dvorníkové by mu měla být předána medaile Univerzity Palackého. "Pan rektor pozval pana Bradyho do Olomouce, ten jej však požádal, zda by to mohlo proběhnout v Praze. My jsme jeho prosbu akceptovali. Mělo by se to uskutečnit v pátek v podvečer, mluvilo se o Staroměstském náměstí," řekla dnes mluvčí. Bližší informace k místu i čase zveřejní univerzita v úterý.

Záměr olomouckého rektora vzbudil obrovský ohlas u studentů, absolventů školy i lidí z celé republiky. Dosud jej na sociální síti podpořilo 1700 lidí. Podle Bradyové její muž, který získal ocenění například v Anglii či v Německu, tentokrát doufal, že se tak stane i v České republice. Akademické ocenění označila za velmi důležité. "Ta forma není tak důležitá, je to vyjádření něčeho pozitivního," podotkla manželka Jiřího Bradyho.

Miller již dříve uvedl, že by oceněním muže, který prošel Terezínem i Osvětimí, zachránil čest republiky. Rektor se s ním osobně setkal ještě jako student v Kanadě. "Pokud byl Hradem opravdu vyškrtnut ze seznamu oceněných 28. 10. z uvedených malicherných příčin, bude Univerzita Palackého v Olomouci poctěna, pokud pan Jiří Brady přijme akademické ocenění z mých rukou. Alespoň bychom zachránili čest České republiky a uctili člověka, jenž pro republiku něco udělal," uvedl na sociální síti rektor, jehož univerzita byla jednou z těch, která vyvěsila ve středu tibetskou vlajku.

Případ Jiřího Bradyho, který byl údajně vyškrtnut ze seznamu lidí,kteří dostanou 28. října státní vyznamenání, rozbouřil politickou scénu. Brady tvrdí, že ho Hrad informoval, že bude vyznamenán Řádem T. G. Masaryka. Poté, co se Herman sešel s s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, už Brady v seznamu oceněných není. Hrad to však popřel. Prezidenta Zemana poté vyzval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a další politici, aby pamětníkovi ocenění udělil. Ministr Herman dnes v České televizi uvedl, že i kdyby se to stalo, jeho strýc by už takovéto vyznamenání nepřijal.

Brady přežil nacistické lágry v Terezíně i Osvětimi. Jeho rodinu vyvraždili Němci. Jemu se podařilo uprchnout z pochodu smrti. V roce 1949 emigroval, dostal se až do Kanady a vypracoval se v úspěšného podnikatele. Významně se angažoval v pomoci krajanům, kteří emigrovali. Celý život také přednášel po celém světě a vydával svědectví o německé zrůdnosti za druhé světové války.