Vítěz klání zaměřeného na řešení naléhavých problémů měst získá pět milionů eur (137,3 milionu korun) a další čtyři návrhy obdrží jeden milion eur. Komise nyní posoudí jednotlivé návrhy a do podzimu vybere pět návrhů, na jejichž realizaci přispěje Bloombergova nadace Bloomberg Philantropies.

Mezi městy, která postoupila do finále, jsou jak evropská hlavní města, jako Stockholm, Amsterodam, Londýn, Sofie, Varšava a Atény, tak města menší velikosti. Podmínkou pro účast v soutěži je nejméně 100 000 obyvatel. Celkem nadace získala 155 přihlášek.

Brno se do soutěže přihlásilo s projektem bezpečného bydlení, jehož nositelem je Městská policie Brno. Díky němu by se obyvatelé velkých domů a veřejnost připojili ke zvyšování standardu bydlení a jeho bezpečnosti.

Projekt počítá i s obnovením funkce domovníka, jenž nebude jen správcem, ale také poradí a aktivizuje sousedskou komunitu. Cílem projektu je zapojit občanské iniciativy, nestátní organizace a poradenské servisy do řešení problémů 
a hledání jejich příčin. Obyvatele má vést k sociální soudržnosti.

Odborná brněnská komise přitom původně vybrala jiný projekt, který měl usnadnit pohyb chodců po městě.

Primátor Roman Onderka (ČSSD) s vedením města však rozhodl o přihlášení projektu bezpečného bydlení, který v brněnské soutěži původně skončil až třetí. „Výběr našeho projektu mezi finalisty je pro Brno téměř vítězstvím. Myslím, že náš projekt může ovlivnit život kteréhokoliv obyvatele města. Neřeší za ně problémy, ale učí je, jak problémy řešit sami," míní Onderka.

Brněnský magistrát přitom paradoxně patří k těm, které občanští aktivisté kritizují nejhlasitěji – emoce vyvolal například záměr města přesunout hlavní vlakové nádraží mimo centrum. Posměšky sklidili brněnští zastupitelé také kvůli jednání s firmou Amazon, jejíž logistické centrum schválili až poté, co společnost ztratila o jeho vybudování zájem.

Podobnou soutěž Bloombergova nadace uskutečnila loni pro americká města. Evropská města se však více zaměřují na stárnoucí obyvatele a sociálně vyloučené skupiny, tvrdí agentura AP. (doh, čtk)