VYBERTE SI REGION

Brněnští vědci: Dejte si bažanta

Brno – Obohatit si jídelníček kuřecím masem? Podle studie brněnských vědců by vyznavači zdravého životního stylu měli volit jídla z úplně jiného opeřence. Lidskému tělu mnohem víc prospěje menu z bažanta.

2.7.2010 8
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Vyplývá to ze studie, kterou představili odborníci na výživu hospodářských zvířat z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. „Analýzy prokázaly výrazný rozdíl ve složení svaloviny bažantích a brojlerových kuřat. A to jak v obsahu organických, tak i anorganických látek,“ potvrdila přednostka Ústavu výživy zootechniky a zoohygieny Fakulty veterinární hygieny a ekologie Eva Straková.

Vědci porovnávali výživovou hodnotu masa intenzivně vykrmovaných kuřat bažanta obecného do stáří devadesáti dnů. A maso brojlerů starých nanejvýš čtyřicet dní. V laboratořích analyzovali prsní a stehenní svalovinu z osmdesáti bažantích a šesti desítek brojlerových kuřat.

Sledovali přitom nutriční ukazatele důležité ve vztahu k výživě. Tedy obsah bílkovin, tuku, popelovin, vápníku, fosforu a hořčíku. „Prokázalo se, že svalovina bažanta obsahuje významně vyšší obsah hrubého proteinu ve srovnání se svalovinou brojlerových kuřat. U slepiček je ho v sušině prsní svaloviny o víc než pět procent, u kohoutků o téměř osm procent více než u brojlerových kuřat. Bažantí maso je naopak daleko méně tučné,“ doplnila Straková.

Labužníci si bažantí maso oblíbili dávno. A nejen pro jeho chuť. „Bažantí prsa jsme jako hlavní chod při návštěvě Brna servírovali například také britské královně Alžbětě. Maso z bažanta je žádané. Částečně však i proto, že je vzácné. V jídelních lístcích se má správně objevit pouze na podzim, kdy je čerstvé. Pokud půl roku leželo v mrazáku, ideální to není,“ podotkl k tématu šéfkuchař brněnského hotelu International Miroslav Husák.

Autor: Lucie Hrabcová

2.7.2010 VSTUP DO DISKUSE 8
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

ČSSD chce zásadní reformu daní směrem k progresi, řekl Sobotka

Praha - Aktuální nastavení českého daňového systému vyhovuje velkým a bohatým, cílem ČSSD nejsou kosmetické úpravy daní, ale zásadní reforma směrem k progresi. Novinářům to po dnešním jednání širšího vedení sociální demokracie řekl předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. Konkrétní parametry reformy chce sociální demokracie představit na jaře příštího roku.

Jídlo zdražuje. Kvůli EET to není, tvrdí Babiš

Praha – Doby, kdy se ceny skoro nehýbaly a inflace byla téměř na nule, minuly. Drahota roste a nová data Českého statistického úřadu to potvrzují. V listopadu byla inflace meziročně vyšší o 1,5 procenta, v říjnu to bylo meziročně „jen" 0,8 procenta.

Jan Železný: Chlapi se poperou, ale druhý den spolu trénují

Praha /ROZHOVOR/- Jaký je rozdíl mezi oštěpaři a oštěpařkami? Česká legenda Jan Železný (50) trénuje čtyři ambiciózní reprezentanty: Chlapi se poperou, ale druhý den spolu trénují.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies