RVVI je odborným a poradním orgánem vlády. Zejména připravuje a kontroluje Národní politiku výzkumu, vývoje a inovací. Má 17 členů včetně předsedy, jsou v ní zastoupeni přední odborníci základního výzkumu i aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací.

Sedmapadesátiletý Vondrák byl v letech 1990 až 2002 zakladatelem a vedoucím katedry informatiky na VŠB-TU. Deset let působil jako hostující profesor v Rakousku, pracoval i ve výzkumných laboratořích v Texas Instruments v USA a na katedře matematické informatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouc. V roce 2003 se stal děkanem Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB-TU. V říjnu 2009 ho akademický senát VŠB-TU zvolil rektorem školy.

Volby v Moravskoslezském kraji vyhrálo hnutí ANO, v nově zvoleném zastupitelstvu bude mít 22 mandátů. ČSSD obsadí 14 křesel, komunisté devět a lidovci osm. Po šesti zastupitelích bude mít Koalice SPD a SPO a také ODS. ANO, lidovci a ODS už podepsali koaliční dohodu. Ustavující zasedání zastupitelstva by se mělo konat 1. listopadu.