Podle signatářů iniciativa výrazně poškozuje zájmy České republiky a bude sloužit jen jako propagandistický nástroj Moskvy. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek požadavek na pozastavení fóra odmítl.

Podle něj je to způsob, jak oslovit ruskou občanskou společnost a opozici. Nechtěl automaticky předjímat, že by fórum mohlo být zneužito k propagandistickým účelům.

Autoři dopisu, který dnes zveřejnila nevládní instituce Evropské hodnoty, míní, že putinovský režim se bude snažit využít legitimity česko-ruského fóra například k výzvám ke zrušení protiruských sankcí. "Aniž bychom z toho cokoli pozitivního měli, připravujeme skvělou příležitost pro nepřátelskou ruskou propagandu," uvedli signatáři. Ruská metoda "rozděluj a panuj" podle nich spoléhá právě na rozdrobení evropských států s cílem vyhnout se jednání typu EU-Rusko nebo NATO-Rusko.

Zaorálek výzvu ke zrušení fóra odmítl. "Snažíme se vytvořit prostor mluvit o tom, co nám připadá důležité. Vím, že se o to snaží i naši partneři v Evropě. Podobně uvažovali i Němci, Poláci, Francouzi a další, kteří také cítí potřebu hledat způsob, jak oslovit občanskou veřejnost, akademiky, opozici v Rusku," řekl dnes novinářům ve Sněmovně.

Zneužití fóra k propagandistickým účelům Zaorálek nechtěl předjímat, i kvůli tomu, že na tématech k jednání se budou muset shodnout česká i ruská strana. "Kdybychom viděli, že to někdo zneužívá, tak bychom z toho něco vyvodili, ale dopředu bych to netvrdil," řekl. Podle něj zneužívání diskusních fór s Ruskem nezaznamenaly ani jiné evropské země, co je zavedly. "Nezaregistroval jsem žádné stížnosti od těchto partnerů, že by bylo fórum zneužito," řekl.

Prezident Miloš Zeman a jeho ruský protějšek Vladimir Putin
Článek o ruské invazi napsal šílenec s vylízaným mozkem, uvedl Zeman

Jedno z prvních témat, jimiž by se fórum mělo podle ministra zabývat, je invaze do Československa v roce 1968. "Aby nám nikdo z Ruska nevykládal, že nám přinesli 20 let klidu a míru," řekl. Ocenil také, že se Zeman proti článku s tímto vyzněním během návštěvy Ruska ohradil.

Podle Zaorálka evropské sankce proti Rusku neznamenají, že se s Moskvou vůbec nebude mluvit. "Diplomacie je tu od toho, aby otevírala prostor k dialogu. Sankce neznamenají, že budeme jen sedět a čekat, jak to dopadne. Bavme se s Rusy o roce 1968 a dezinformačních kampaních," napsal na twitteru.

Bývalí diplomaté v dopisu odmítli argument, že "pozitivní agenda" s Ruskem pomůže českému byznysu. "Rusko dlouhodobě nehraje pro českou ekonomiku žádnou podstatnou roli, představuje necelá dvě procenta českého vývozu. Ekonomický význam Ruska pro nás je nicotný, bezpečnostní hrozby jsou naopak reálné a vážné," uvedli.

Miloš Zeman a Vladimir Putin v Soči
Zeman se v Rusku sešel s Putinem. Mluvili o vzájemných vztazích i o Asadovi

Někdejší velvyslanci, publicisté, analytici a historici soudí, že Zeman systematicky obhajuje agresivní politiku současného ruského režimu. "Je však nepochopitelné, proč tento krok hrubě poškozující zájmy České republiky odsouhlasilo Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

Pokud jde jen o další ústupek prezidentovi hájícímu zájmy Moskvy, pak jde o smutné zjištění," napsali Zaorálkovi. Česko-ruské diskusní fórum by podle nich měl ministr zahraničí s ohledem na končící mandát prezidenta pozastavit a o jeho dalším osudu by měla rozhodnout až příští vláda s důvěrou poslanců.

Mezi signatáři jsou mimo jiné bývalí velvyslanci Luboš Dobrovský, Jiří Schneider, Petr Kolář a Pavel Fischer, ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek, ředitel společnosti Post Bellum Mikuláš Kroupa, Michael Romancov z Fakulty sociálních věd, literární historik Martin Putna, novinářka Petruška Šustrová nebo ukrajinista a historik z Ústavu pro studium totalitních režimů David Svoboda.

Memorandum o založení česko-ruského diskusního fóra jako platformy pro debatu o vzájemných vztazích má být podepsáno během dnešní Zemanovy návštěvy Moskvy. Podle hradních zdrojů si česká strana od nové formy dialogu slibuje mimo jiné zpřístupnění některých dokumentů v ruských archivech pro české badatele.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv.
Medveděv se na schůzce se Zemanem distancoval od článku o okupaci