Vyplývá to z návrhu novely nařízení vlády o poskytnutí jednorázového příspěvku ke zmírnění křivd způsobených komunistickým režimem, který vnitro poslalo do připomínkového řízení.

Osobní svoboda

Ministerstvo chce rozšířit okruh lidí, kteří budou mít nárok na odškodnění, zejména kvůli zářijovému rozhodnutí Městského soudu v Praze, podle kterého lze charakter služby v těchto táborech srovnávat s nezákonným zbavením osobní svobody. Za nezákonnou vazbu či vězení se přitom odškodnění poskytuje. Na podání žádosti o příspěvek by měli lidé čas do konce příštího roku. Podmínkou pro uplatňování nároku ale je, že museli v táborech strávit více než 12 měsíců. V minulosti již tito lidé odškodnění dostali, například v roce 2003 získali za každý měsíc nucené služby 625 korun.

Úřad podle důvodové zprávy zveřejněné na vládním webu eviduje zhruba dva tisíce žádostí o odškodnění od bývalých příslušníků PTP, celkový počet přeživších je podle představitelů Svazu PTP asi dvakrát tolik. Náklady na vyplacení finanční satisfakce jsou odhadovány na 230 milionů korun.

Nepohodlní lidé

Pomocné technické prapory byly v letech 1950 až 1954 součástí československé armády, prošly jimi desítky tisíc lidí. Nastupovali do nich lidé, kteří byli komunistickému režimu nepohodlní. Vykonávali těžké a často nebezpečné práce.

V PTP končili vysokoškolští studenti, kteří nesouhlasili s komunismem, i jejich profesoři, zemědělci, kteří nechtěli vstupovat do jednotných zemědělských družstev, či příslušníci šlechty. Fyzická práce v tvrdých podmínkách navíc s vojenským výcvikem, ideologickým působením a různými formami ponižování měla tyto lidi zdeptat a „převychovat" v duchu potřeb komunistického režimu.