Píše to server IHNED.cz, redakci to potvrdil Telička. Telička, kterého údajně lákaly i jiné politické strany, by se měl účastnit už podzimní kampaně ANO pro sněmovní volby.

O tom, že ANO s Teličkou vyjednává, se mluví už několik měsíců. „V tuto chvíli budu mít zodpovědnost za oblast evropských politik a administrativní zátěže. Respektive její snižování. S perspektivou vést evropskou kandidátku," řekl Telička.

Zapojí se do kampaně

V říjnových sněmovních volbách kandidovat nechce proto, že by nestihl do kampaně ukončit své další další aktivity. Do kampaně se ale zapojí. Telička působí jako konzultant v evropských záležitostech, je jednatelem ve firmě BXL Consulting. Už před dvěma dny rezignoval na post člena vládní komise pro hodnocení dopadů regulace.

Telička řekl, že se rozhodl spojit s ANO po zralé úvaze. Přesvědčilo jej mimo jiné to, že se v ANO podle něj objevují důvěryhodní lidé. „Já se domnívám, že česká politická scéna je skutečně zralá na nový kredibilní subjekt s důvěryhodnými osobnostmi, který je schopen a je připraven přispět ke změně poměrů nejenom na české politické scéně, ale celkově ve společnosti, a oslovit a řešit ta témata, která jsou skutečně aktuální a už dlouhodobě nekompetentně řešená," konstatoval Telička.

Vyjednávání dotací

Telička v Bruselu loboval například za české zemědělce při vyjednávání o podobě nové Společné zemědělské politiky Evropské unie na roky 2014 až 2020. Praze pomáhal při vyjednávání evropské dotace na čistírnu odpadních vod. Praha ale nakonec peníze nezískala.

S Teličkou jednal i prezident Miloš Zeman, sešli se spolu v červenci.