Za současného předsedu ČSSD se postavili i další středočeští sociální demokraté, například příbramský starosta Pavel Pikrt. O situaci ve straně bude středočeská ČSSD jednat dnes v podvečer na zasedání krajského výkonného výboru v Praze.

Šéf ČSSD získal převahu

Sobotkovi, který čelil výzvě předsednictva ČSSD k odchodu, se i díky aféře okolo lánské schůzky jeho odpůrců s prezidentem podařilo situaci otočit a strhnout na svou stranu většinu členů. Jeho pozici stranické jedničky tak podle všeho 10. listopadu potvrdí ústřední výkonný výbor ČSSD. Hašek a Tejc naopak bojují o politické přežití.

Dolejš v dnešním prohlášení zaslaném označil kroky Haška a Tejce směřující proti Sobotkovi za hloupé a nezodpovědné. Podle něj se chovají jako loutky prezidenta a jeho „kliky z SPOZ" a jde „o pokus ovládnout ČSSD a udělat z ní pobočku Hradu". „Jejich konání může vyústit v nemožnost sestavení standardní politické koaliční vlády v čele s premiérem za ČSSD a může vzniknout hradní úřednická vláda. O to jde zřejmě i M. Zemanovi, což evidentně Michal Hašek při své touze být premiérem nechápe," míní Dolejš.

Pučista chybu přiznal

Hašek v minulých dnech připustil, že udělal chybu, když neinformoval o své schůzce s prezidentem hned a zatajil ji. Samotná schůzka ale podle něj nebyla pochybením. Stejně tak odmítl kritiku za pokus o odvolání Sobotky s tím, že šlo jen o vyvolání diskuse ve straně o velmi špatných výsledcích ČSSD v předčasných volbách.

Podle Dolejše by kroky proti Sobotkovi vedly k dalším mimořádným volbám, což by znamenalo totální propad ČSSD. „Miloš Zeman by sice byl uspokojen, protože jeho pomsta by byla dokonána, ale pro demokratický vývoj v naší zemi by to mělo katastrofální důsledky. Proto udělám všechno pro to, aby tento deviantský scénář Hradu nebyl naplněn," prohlásil Dolejš.

Zárukou pro stabilizaci poměrů je podle něj podpora Sobotky, který může vzdorovat „destruktivním tendencím" a dosáhnout dohody na vzniku standardní politické vlády se silným mandátem, tak aby ČSSD mohla v maximální míře zúročit svůj volební výsledek.

Zloba je hnacím motorem

Sobotku podporuje také další člen krajského výkonného výboru Pikrt. Ten dnes řekl, že odsuzuje lánskou schůzku svých spolustraníků se Zemanem. „Měla za účel představit prezidentovi tým, který by měl vést po volbách naši republiku," míní Pikrt. Dolejš prý věřil, že se Zeman po zvolení prezidentem bude chovat státotvorně a hodí za hlavu staré spory se sociální demokracií. „Bohužel jsem se mýlil. Miloš Zeman se stále nevypořádal sám se sebou a zloba s touhou po pomstě je jeho hnacím motorem," je přesvědčen Dolejš.