VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čajový expert: Není důležitý tvar nebo materiál pytlíku, ale jeho obsah

Praha /INFOGRAFIKA/ - Správně připravený čaj se pozná podle lahodnosti a jemných chutí. Avšak i čajem se dá předávkovat. Co v jeho přípravě nepodcenit a po jakém druhu čaje sáhnout v následujících měsících? To Deníku poradil člen prestižní Mezinárodní čajové unie a čajový kouč Jaromír Horák, který už čtyři roky v Čajové škole na Kampě v Praze učí laiky i profesionály, jak správně na čaj.

11.3.2013 4
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock.com

Když se řekne čaj, většina Čechů si představí ten v pytlíku. Může být i v takové formě kvalitní?
Pytlík je nástroj k jednoduchému louhování čaje, výrazně zjednodušuje také úklid. Zpočátku se sáčky plnily indickým čajem, protože se vyrábí jako drcený. Pro Evropany však byla jeho příprava nepohodlná, proto se začaly vyrábět sáčky. Poté je však obchodníci začali využívat k zakrytí toho, co obsahují. Nedá se však říci, že v pytlících je vždy méně kvalitní čaj. Různé firmy plní pytlíky tou samou směsí, která je k dostání také v sypaném stavu. Dnes existují různé typy sáčků, hedvábné nebo lněné, dokonce i v podobě pyramidy. Přitom ale není důležité, jak vypadají a z čeho jsou vyrobené. Důležitý je obsah.

Je pravda, že černý čaj není tak zdravý?
Černý čaj nemá tolik antioxidantů a pozitivních látek, kterých si ceníme u zeleného čaje. Zelený čaj není zoxidovaný, je tedy čerstvý. Naopak černý je zoxidovaný, i proto obsahuje největší množství kofeinu. Není však nezdravý. Například je vhodnější pro pití v zimě, protože tělo víc zahřívá, zelený naopak osvěžuje.

Teď přichází jaro. Jaký čaj je nejvhodnější pro toto období?
Na jarní měsíce se těší všichni milovníci čaje, protože budou moct popíjet čerstvé zelené čaje, téměř neupravené, pouze sušené lístky, které v sobě mají ještě úplně vše. Do konviček se totiž dostávají už měsíc po sklizni. Naštěstí jsou dnes dodávky už poměrně rychlé, takže i u nás můžeme vychutnávat čerstvost, kterou jinak čaj ztrácí už po půl roce.

Takže by se čaj měl vypít ideálně do půl roku od sklizně?
Je to nejlepší, ale samozřejmě i nejdražší. Ani starší čaje nejsou špatné, pokud jsou kvalitně zabalené a zpracované. Obecně se doporučuje čaj spotřebovat do roka, poté už je nová sklizeň a nemá smysl pít starý čaj.

Jaromír HorákJaké pozitivní účinky tento nápoj nabízí?
Působí dobře na mozek, na krevní soustavu a srdce i na vysoký tlak. Antioxidanty a jiné čerstvé látky působí na tělo takřka okamžitě. Povzbudí a zkoncentrují mysl. Ani s čajem se to ale nesmí přehánět, můžete se jím totiž takzvaně zčajovat. Zejména u čerstvých čajů je to velice rychlé, například už u čtvrté misky. Záleží ale na tom, kdo je jak citlivý a jak je čaj kvalitní. Čím kvalitnější, tím víc povzbuzuje. Nadměrné užití méně kvalitního čaje přináší negativní účinky jako studený pot, tlukot srdce, třesoucí se ruce nebo bolest břicha.

Co by měl člověk v takovém případě dělat?
Doporučuji přestat čaj pít a naopak se napít vody.

Pokud se někdo pustí do přípravy sypaného čaje doma, na co by si měl dát pozor?
Jsou tři základní věci, které by se měly hlídat: množství čaje, délka louhování a teplota vody. Příprava různých druhů čaje se liší právě různou kombinací těchto třech veličin. Zrovna toto učíme v našich kurzech.

Co se stane, když zelený čaj zalijeme vařící vodou?
Nestane se nic. Ale když tak zalijete velké množství lístků, čaj zhořkne. Například v Číně se zelený čaj normálně přelévá vařící vodou. Číňané se s tím nemusí mazlit, protože používají opravdu kvalitní čaj. Pokud ale čaj spaříme příliš horkou vodou a nedodržíme správnou délku louhování, přijdeme o jemné chutě. Proto doporučuji, aby si každý našel jeden čaj, který mu nejvíce chutná, a ten si dokola připravoval. Jedině tak nejlépe pozná, jak na něj. Základní vlastností správně připraveného čaje je lahodnost. Jestliže člověk dosáhne lahodnosti, ví, že všechny tři veličiny zkombinoval správně.

K vínu se hodí sýr, k pivu tlačenka. Je nějaká pochutina, která patří k čaji?
Hodí se k němu vlastně cokoli, jen ne výrazné chuti. Chuť totiž musí korespondovat s čajem, nesmí ho přebíjet. Jestli se k němu přikusuje cukroví, nebo slané pochutiny, je jedno.

Čaj

Autor: Redakce

11.3.2013 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:
Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo), místopředseda ČSSD Martin Starec.
7 10

ČSSD chce radikálně změnit daňový systém. Návrh sbližuje Babiše a Fialu

Ilustrační foto.
6

Policie v Porsche. Muži zákona jezdí zabavenými auty

Práva občanů, přístup na trh. Strany se shodly na českých prioritách pro brexit

Zachování práv českých občanů, ekonomických vazeb a spojenectví v bezpečnostní a vojenské oblasti jsou nejdůležitějšími zásadami Česka pro jednání o vystoupení Velké Británie z EU. Na dnešní schůzce, kterou svolal předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), se na tom shodli zástupci všech parlamentních stran. Podle premiéra jde o vzácnou shodu české politické scény. Schůzky zástupců stran by měly pokračovat i do budoucna.

DOTYK.CZ

Evropa, daňový ráj to na pohled

Španělsko a další země EU by podle MMF hospodařily s přebytkem. Kdyby část jejich daní nemizela za hranicemi.

Policie obvinila hejtmana Půtu z korupce. Nic jsem neudělal, říká politik

Po téměř třech letech ukončili kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu vyšetřování údajné korupce kolem libereckého hejtmana Martina Půty (STAN). Spis předali státnímu zástupci s návrhem obžalovat Půtu a dalších 12 lidí a také čtyři firmy. Hejtmana viní z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu hrozí pět až deset let vězení, uvedlo dnes Právo.

Školy zakazují žákům mobily, hrozí i dvojka z chování

O tom, zda vůbec mobilní telefony patří dětem do ruky a od kolika let, se zabýval průzkum Deníku v minulém roce. Z něj vyšlo najevo, že rodiče většinou pořizují dítěti mobilní telefon v momentě, kdy začne chodit do školy bez jejich doprovodu. Naskýtá se však otázka, zda mobil patří do školy a jakým způsobem omezit jeho používání při vyučovacích hodinách.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies