Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čajový expert: Není důležitý tvar nebo materiál pytlíku, ale jeho obsah

Praha /INFOGRAFIKA/ - Správně připravený čaj se pozná podle lahodnosti a jemných chutí. Avšak i čajem se dá předávkovat. Co v jeho přípravě nepodcenit a po jakém druhu čaje sáhnout v následujících měsících? To Deníku poradil člen prestižní Mezinárodní čajové unie a čajový kouč Jaromír Horák, který už čtyři roky v Čajové škole na Kampě v Praze učí laiky i profesionály, jak správně na čaj.

11.3.2013 4
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock.com

Když se řekne čaj, většina Čechů si představí ten v pytlíku. Může být i v takové formě kvalitní?
Pytlík je nástroj k jednoduchému louhování čaje, výrazně zjednodušuje také úklid. Zpočátku se sáčky plnily indickým čajem, protože se vyrábí jako drcený. Pro Evropany však byla jeho příprava nepohodlná, proto se začaly vyrábět sáčky. Poté je však obchodníci začali využívat k zakrytí toho, co obsahují. Nedá se však říci, že v pytlících je vždy méně kvalitní čaj. Různé firmy plní pytlíky tou samou směsí, která je k dostání také v sypaném stavu. Dnes existují různé typy sáčků, hedvábné nebo lněné, dokonce i v podobě pyramidy. Přitom ale není důležité, jak vypadají a z čeho jsou vyrobené. Důležitý je obsah.

Je pravda, že černý čaj není tak zdravý?
Černý čaj nemá tolik antioxidantů a pozitivních látek, kterých si ceníme u zeleného čaje. Zelený čaj není zoxidovaný, je tedy čerstvý. Naopak černý je zoxidovaný, i proto obsahuje největší množství kofeinu. Není však nezdravý. Například je vhodnější pro pití v zimě, protože tělo víc zahřívá, zelený naopak osvěžuje.

Teď přichází jaro. Jaký čaj je nejvhodnější pro toto období?
Na jarní měsíce se těší všichni milovníci čaje, protože budou moct popíjet čerstvé zelené čaje, téměř neupravené, pouze sušené lístky, které v sobě mají ještě úplně vše. Do konviček se totiž dostávají už měsíc po sklizni. Naštěstí jsou dnes dodávky už poměrně rychlé, takže i u nás můžeme vychutnávat čerstvost, kterou jinak čaj ztrácí už po půl roce.

Takže by se čaj měl vypít ideálně do půl roku od sklizně?
Je to nejlepší, ale samozřejmě i nejdražší. Ani starší čaje nejsou špatné, pokud jsou kvalitně zabalené a zpracované. Obecně se doporučuje čaj spotřebovat do roka, poté už je nová sklizeň a nemá smysl pít starý čaj.

Jaromír HorákJaké pozitivní účinky tento nápoj nabízí?
Působí dobře na mozek, na krevní soustavu a srdce i na vysoký tlak. Antioxidanty a jiné čerstvé látky působí na tělo takřka okamžitě. Povzbudí a zkoncentrují mysl. Ani s čajem se to ale nesmí přehánět, můžete se jím totiž takzvaně zčajovat. Zejména u čerstvých čajů je to velice rychlé, například už u čtvrté misky. Záleží ale na tom, kdo je jak citlivý a jak je čaj kvalitní. Čím kvalitnější, tím víc povzbuzuje. Nadměrné užití méně kvalitního čaje přináší negativní účinky jako studený pot, tlukot srdce, třesoucí se ruce nebo bolest břicha.

Co by měl člověk v takovém případě dělat?
Doporučuji přestat čaj pít a naopak se napít vody.

Pokud se někdo pustí do přípravy sypaného čaje doma, na co by si měl dát pozor?
Jsou tři základní věci, které by se měly hlídat: množství čaje, délka louhování a teplota vody. Příprava různých druhů čaje se liší právě různou kombinací těchto třech veličin. Zrovna toto učíme v našich kurzech.

Co se stane, když zelený čaj zalijeme vařící vodou?
Nestane se nic. Ale když tak zalijete velké množství lístků, čaj zhořkne. Například v Číně se zelený čaj normálně přelévá vařící vodou. Číňané se s tím nemusí mazlit, protože používají opravdu kvalitní čaj. Pokud ale čaj spaříme příliš horkou vodou a nedodržíme správnou délku louhování, přijdeme o jemné chutě. Proto doporučuji, aby si každý našel jeden čaj, který mu nejvíce chutná, a ten si dokola připravoval. Jedině tak nejlépe pozná, jak na něj. Základní vlastností správně připraveného čaje je lahodnost. Jestliže člověk dosáhne lahodnosti, ví, že všechny tři veličiny zkombinoval správně.

K vínu se hodí sýr, k pivu tlačenka. Je nějaká pochutina, která patří k čaji?
Hodí se k němu vlastně cokoli, jen ne výrazné chuti. Chuť totiž musí korespondovat s čajem, nesmí ho přebíjet. Jestli se k němu přikusuje cukroví, nebo slané pochutiny, je jedno.

Čaj

Autor: Redakce

11.3.2013 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:
Kočka
23

Žena zemřela po kousnutí kočkou na nemoc přenášenou klíšťaty

Zleva Michal Urbánek, Kamil Jirounek, Radomír Kučera a Peter Kmeť
3 10

Jde o pokus o násilné převzetí mojí firmy, tvrdí zakladatel Oleo Chemical

Nechtěné děti. V Česku lze rodit v utajení, ale ne anonymně

Případ novorozence z Plzeňska, kterého matka chtěla po porodu zavraždit, vyvolal emoce i otázky. Chlapeček totiž nakonec skončil v babyboxu, ale přes rychlou snahu lékařů o jeho záchranu po pár hodinách zemřel. Muselo se to stát? Možná ne, kdyby nešťastná rodička věděla o možnosti rodit v utajení.

Hackerský útok na UniCredit v Itálii zasáhl 400 tisíc klientů

Zatím neznámí hackeři zaútočili na největší italskou banku UniCredit. Ohrožena jsou data ze 400 tisíc účtů.

Potvrzeno! Francii postihla katastrofální neúroda vinných hroznů

Když na jaře varovali francouzští vinaři, že silné mrazy zničily jejich celoroční snažení, mnozí doufali, že se réva nakonec vzpamatuje. Bohužel, černé předpovědi se vyplnily.

V bankomatech je Windows XP, lze ho ovládnout během minuty

Ke každému bankomatu se dá jednoduše připojit USB kabelem, peníze pak lze ukrást během minuty. Několika zlodějíčkům v Asii se tak před časem podařilo jednoduše vybrat peníze. Experti vysvětlují, jak jsou bankomaty málo zabezpečené.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení