"Cítil jsme u řady občanů určitou nevoli, že je to pro ně něco nového a mají z toho strach. Byli jsme tady, abychom se snažili řadu obav vysvětlit a ujistit je o tom, že věznice neznamená riziko pro město a pro občany, ale přínos," řekl po ukončení debaty Dohnal.

V Králíkách by mělo být časem umístěno až 200 vězenkyň s nejmírnějším stupněm ostrahy. Podle Vězeňské služby by v ní mělo najít práci 120 lidí, mělo by v ní vzniknout učiliště pro odsouzené s obory kuchař, číšník a švadlena. Zařízení by také spolupracovalo s místními dodavateli. Starosta Světlé nad Sázavou Jan Tourek, kde je rovněž ženská věznice, uvedl, že zařízení městu žádné problémy nezpůsobilo. Podle něj je naopak druhým největším zaměstnavatelem ve Světlé a přináší užitek místním firmám.

"Není důvod se ženské věznice bát," řekl Pelikán.

Ke konci se debata stala značně emotivní, někteří účastníci vyjadřovali obavy o bezpečnost ve městě a nesouhlas s plány ministerstva a Vězeňské služby, kterým se příliš nedařilo přítomné přesvědčit. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) věznici odmítl s poukazem na to, že by údajně narušila rozvíjející se turistický ruch v oblasti, a navrhl, aby se k celé věci vypsalo místní referendum. Starostka Jana Ponocná se k jeho návrhu přiklonila, proti by nakonec nebyl ani Pelikán.

Dětský výchovný ústav v Králíkách ukončil činnost na konci roku 2014. Ministerstvo vnitra plánovalo využít objekt pro pobytové zařízení pro žadatele o azyl. Proti se však postavila část obyvatel i někteří politici. Ministerstvo letos v únoru od svého plánu ustoupilo. Vedení Králík by raději mělo z bývalého ústavu byty, soukromý investor se již přihlásil.