Hanáková náhlé odvolání ředitele Černého odůvodnila to tím, že počátkem roku zahájené spojování ND a Státní opery Praha (SOP) nepostupuje dost rychle. Mluvčí ministerstva kultury (MK) Markéta Ševčíková sdělila, že podrobné důvody svého kroku sdělí ministryně na úterní tiskové konferenci, která se na MK v Praze uskuteční od 12:30.

Černý v ČRo-Radiožurnálu uvedl, že ministryně Hanáková za důvod jeho odvolání v úterý uvede trestní oznámení kvůli opeře. MK jeho názor nekomentovalo s odkazem na úterní tiskovou konferenci. 

Na setkání se zástupci médií budou také zveřejněny výsledky jednání Hanákové s vedením ND, které se uskuteční v úterý v dopoledních hodinách.

Šéfové uměleckých souborů divadla se setkali s pověřeným ředitelem Martinem Sankotem již dnes dopoledne. Podle Radiožurnálu odcházeli šéf Baletu ND Petr Zuska i jeho kolegové ze schůzky rozladění. Zuska naznačil, že může dojít k vyhlášení stávkové pohotovosti.

Odvolání Hanákové požadují ve své petici také iniciátoři petice Národ sobě!, kterou v neděli u Národního divadla přečetl herec Ondřej Pavelka. Její signatáři jsou také proti tomu, aby na místo Černého přišel ekonomický náměstek ministryně kultury Martin Sankot. Petici během necelých 24 hodin podepsalo podle mluvčího ND Tomáše Staňka 1850 lidí, vedle šéfů uměleckých souborů jsou mezi nimi například Jan Kačer, Petr Čtvrtníček, Soňa Červená, Jiří Ornest, David Prachař, Petra Špalková, David Matásek nebo Kateřina Winterová.

Premiér čeká, že si ministryně své kroky obhájí

S obsahem petice vedení ND seznámilo otevřeným dopisem premiéra Petra Nečase (ODS). Premiér uvedl, že předpokládá, že ministryně kultury bude schopná své kroky obhájit. Petice se nachází na webu www.narodsobe.eu.

Odvolání Černého například kritizují experti KDU-ČSL. „Ty důvody, které uvedlo ministerstvo kultury na svých stránkách, jsou směšné. Ministerstvo neuvedlo jediný relevantní důvod pro odvolání. Navíc odvolat ředitele Národního divadla půl roku před skončením jeho mandátu je velmi nestandardní," uvedl k odvolání předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Podle předsedy lidovců se ukazuje, že ministryně svou funkci nezvládá a velmi dá na názor svých poradců a náměstků. „Paní ministryně by měla zvážit své další setrvání ve funkci," dodal.

Podle prezidentského kandidáta Vladimíra Franze je „zbrklé a hlavně nedůstojné odvolání Ondřeje Černého" jen dalším z důkazů naprosté necitlivosti, jakož i okázalé neúcty ke kulturním dějinám této země. „Je to další příspěvek politické reprezentace k všeobecnému marasmu," sdělil Franz

Dopis dirigenta Hanuse

Otevřeným dopisem vyzývá Hanákovou k rezignaci dirigent Tomáš Hanus. „Kvalita divadla a jeho přínos pro společnost nestojí a nepadá s řídícími procesy či synergickými efekty, ale se skvělými herci, zpěváky a hudebníky," píše mezinárodně uznávaný dirigent.

Způsob odvolání Černého považuje za „naprosto bezprecedentní skutek" také předseda Rady Národního divadla Brno Václav Cejpek, který v otevřeném dopise vyzývá Hanákovou k rezignaci. „Vaše neochota i neschopnost zdůvodnit toto odvolání zakládá podezření, že jde o akci vyvolanou nějakým tlakem a svědčí zároveň o Vaší nekompetentnosti," píše Cejpek.

„Hanáková je zralá na demisi, ale možná bych se měl spíš modlit za její uchování – od Dostálových časů totiž platí, že každý nástupce vždy trapností překonal předešlého," napsal pro server ihned.cz teatrolog a kritik Vladimír Just.

TOP 09 počká na vysvětlení 

Vládní TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Hanákové nechají do úterý čas, aby odborníkům i veřejnosti vysvětlila motivy, které ji vedly k náhlému odvolání ředitele Černého. Řekl to předseda poslaneckého klubu TOP 09 a lídr STAN Petr Gazdík.

Naznačil přitom, že podle jeho informací Hanáková měla ke svému kroku více než dostatečné důvody.

Evidentní podle něj ale bylo, že Hanáková Černého odvolání, proti němuž ostře protestuje část umělecké scény, mediálně nezvládla. Proto je možné, že se o jejím postupu bude v úterý dopoledne hovořit také na jednání předsednictva TOP 09.

„Alenka není úplně nejsilnější ministryní kultury. Bavíme se o tom, ale nemyslím, že by to eskalovalo až k jejímu odvolání," připustil v rozhovoru pro ČTK jiný výrazný politik TOP 09.