Policie akci nadále monitoruje a je v kontaktu se starosty i pořadateli. „Technoparty by měla skončit v pondělí ve 12:00, vše nasvědčuje, že se tak stane," řekla Hyšplerová.

Bývalý utečenecký tábor si pronajali organizátoři akce od soukromého majitele a oznámili, že chystají od pátku do pondělí soukromou akci pro 400 lidí. Podle policie ale dorazilo asi 4000 lidí z celé Evropy, Syslová jejich počet odhadla dokonce na 10.000.

Majitelem pozemku je Pavel Fousek, který měl dříve v areálu neregistrovaný domov důchodců. Podle informací České televize organizátorům akce pozemek pronajal zadarmo. „Nám tam vesnice zakázaly podnikat, tak jsem to holt pronajal. Jestliže někdo umí takovouhle akci uspořádat a nestluče je policie, tak si myslím, že jsou docela dobrý," řekl Fousek televizi.

Do loňského roku žily v areálu dlouhodobě desítky duševně nemocných lidí, řada z nich v nevyhovujících podmínkách. Areál byl bez dodávek plynu, problémy byly i se zásobováním vodou. V prosinci Ústecký kraj všech 39 klientů odstěhoval do jiných zařízení po celé zemi. Společnost Domov na kopci, která zařízení původně provozovala, zastupoval Fousek. Společnost, která je v konkurzu a dluží miliony korun, dostala za poskytování sociálních služeb bez registrace pokutu 250.000 korun.

Velký nepořádek

Technoparty komplikuje dopravu už od pátečního večera. Osobní auta, karavany i nákladní vozy stojí podél místních komunikací i na lesních cestách v okruhu několika kilometrů. „Zlepšila se ale průjezdnost. Dnes už se dalo projet z Mukova do Červeného Újezdu," uvedla starostka Měrunic Jitka Nová, v jejichž katastru utečenecký tábor je.

Účastníci technoparty kempovali na silnicích, veřejných prostranstvích, loukách i lesích. V okruhu několika kilometrů zůstává po nich velký nepořádek. „Je to individuální. Někteří mají pytle na odpadky u aut, viděla jsem i nějaké stanoviště s pytli," řekla Nová. Obě starostky se ale obávají toho, že úklid na veřejných prostranstvích zůstane na obcích.

Místní si v několika desítkách případů stěžovali na nadměrný hluk a narušování soukromého vlastnictví. „Řešili jsme všechny oznámení, některé se podařilo na místě vyřešit," uvedla Hyšplerová. Policie na technoparty ale zatím nemusela řešit žádné závažnější incidenty.

Místním vadí i nadměrný hluk, na technoparty je kolem deseti pódií. „V noci jsme toho moc nenaspali, lepší to bylo dopoledne, ale už opět přidávají na intenzitě," řekla v 17:00 Syslová. Dunění aparatur bylo v noci slyšet i v deset kilometrů vzdálené Bílině.

Organizátoři akce obci oznámili, že chystají soukromou party pro 400 lidí. „O povolení na takovou akci nežádali," uvedla již dříve Nová. Zakázat akci ale podle starostky v jejím průběhu už nebylo možné. „Nevím, jak bychom je odtamtud dostali," řekla.

Kompletní zpravodajství Teplického deníku o akci najdete ZDE.