Zpráva o jeho propuštění znamená velkou úlevu pro rodinu a mnoho přátel, kteří měli o osud Petra Jaška vážné obavy. Ve vězení nadále zůstávají dva Súdánci, kteří byli spolu s ním odsouzeni. Jsou jimi Hassan Taour a Abdulmon Abdumawla, oba dostali 12 let vězení, za to, že Jaškovi pomáhali v jeho činnosti.

Petr Jašek je křesťanský humanitární pracovník. 29. 1. 2017 byl odsouzen ke 20 letům žaláře na základě zcela nepodložených obvinění. Především ze špionáže, ale také z „šíření fám, podrývajících autoritu státu" nebo „zasévání sváru mezi komunitami" či „fotografování vojenského prostoru nebo zařízení". Paradoxně dostal i pokutu 16 000 dolarů za humanitární práci bez povolení. Hned po vynesení rozsudku vyjádřilo české ministerstvo zahraničí vážné znepokojení s tím, že bude usilovat o Jaškovo vydání. Ministr Lubomír Zaorálek přiřadil jeho případu „absolutní prioritu".

Čtěte také: Súdán poslal Čecha Petra Jaška na 20 let do vězení. Mimo jiné za špionáž 

Petr Jašek byl zatčen 10. prosince 2015 na letišti v Chartúmu, těsně před návratem domů. Do země cestoval na platná turistická víza. Důvodem jeho návštěvy byla humanitární pomoc studentovi jménem Ali Omer, který utrpěl vážné popáleniny během demonstrace v roce 2013. O jeho osudu se Petr Jašek dozvěděl na mezinárodní konferenci v listopadu 2015, cílem cesty bylo zabezpečení financí na zdravotní ošetření studenta. Pomoc ve výši 5 tisíc dolarů byla řádně odevzdána.

Do začátku soudního procesu byla strategií tichá diplomacie – v naději, že Petr Jašek bude vyhoštěn ještě před vznesením obvinění. To se ale nepodařilo. Kontakt se uskutečňoval prostřednictvím českého a švýcarského konzula. Obžaloba žádala nejvyšší možné tresty (což zahrnuje i trest smrti).

Soud začal 21. srpna 2016. Spolu s Petrem Jaškem byli obviněni dva súdánští reverendi, Hassan Taour a Kuwa Šamál, oba z pohoří Nuba v provincii Jižní Kordofán, a také aktivista a vysokoškolský student Abdulmon Abdumawla z Dárfúru. Jeden z reverendů (Kuwa Šamál) byl začátkem ledna propuštěn kvůli nedostatku důkazů. 12. prosince 2016 vypovídal před soudem i popálený student Ali Omer, který potvrdil, že Jaškova cesta za ním měla čistě humanitární důvody.

Nepřehlédněte: Německo loni registrovalo přes 3500 útoků na migranty

V několika zemích (včetně ČR) proběhla podpisová protestní akce, žádající propuštění obviněných. V pátek 25. 11. byla odevzdána v ženevském sídle OSN – bylo na ní téměř 350 tisíce podpisů.