Přenosný počítač, v jehož útrobách byly zmiňované pytlíčky zamontovány na místě některých elektronických komponentů, se podařilo vykuchat, aby odhalil vnitřnosti a vydal své tajemství, již na konci července. Případ celníci předali policii, která prošetřuje podezření z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými látkami.

Podle Miškovské celníci na Ruzyni letos zatím našli 195 zásilek s přepravovanými drogami. Při jejich odhalování se osvědčuje pomoc speciálně vycvičených psů, jejichž vyškolené čenichy neošálí ani balíčky speciálně upravené tak, aby nebyly nápadné při vizuální kontrole a nebudily podezření ani pod rentgenem. Nálezy drogového kontrabandu vykazují stoupající trend; během celého loňského roku se podařilo vyhmátnout 237 zásilek obsahujících omamné látky.

Mezi úlovky převažují drogy přírodního původu – heroin, kokain, marihuana, hašiš či opium – ale objeví se i látky syntetické: metamfetamin, amfetamin, LSD, extáze a efedrin. Ne ve všech případech jde přitom o zásilky směřující do České republiky; drogy se najdou i v odchozí poště. Častější nálezy jsou ale v zásilkách přicházejících do naší země – a to zejména z některých rizikových regionů. Vedle případů pokusů o pašování ve větším rozsahu se daří odhalovat i drobné dodávky – kdy si například konzumenti objednávají narkotika přes zahraniční e-shopy, či dokonce sami sobě posílají látky nakoupené při pobytu v zahraničí, které z obavy před celními kontrolami nechtějí při návratu převážet osobně.