„Rád bych jménem svým i jménem celé biskupské konference Tomáši Halíkovi pogratuloval a poděkoval. Udělení Templetonovy ceny Tomáši Halíkovi je pro českou církev i pro celou naši zemi významná a radostná událost," sdělil kardinál. „Ukazuje se tak, že střední Evropa není jen místem, kde bylo náboženství, teologie a myšlení obecně v minulosti potlačováno, ale že zde byli a jsou lidé, kteří svým hlubokým myslitelským dílem dokážou oslovit nejen čtenáře české, ale i čtenáře v Evropě a také na jiných kontinentech," uvedl Duka.

„Je to mimořádné ocenění na poli propagace duchovních hodnot jako součásti života. Tomáš Halík tak činí svojí tvorbou literární, pedagogickou i kněžskou. Jeho knihy se překládají téměř do všech světových jazyků a i Forum 2000, které spolu s Václavem Havlem pomáhal zakládat, je jedním z plodů této jeho filozofie," řekl ministr kultury a laicizovaný katolický kněz Daniel Herman. Halíkovi někdy přiznávaná mediální zdatnost či popularita, pro konzervativnější proudy v církvi ne zcela přijatelná, je podle Hermana „jen přidanou hodnotou" v celém jeho působení.

Pocta pro Česko

Laureát ceny již má na svém webu poděkování za obdržené gratulace, dnešní ocenění rozhojnilo seznam jím získaných cen. „Vnímám ji nejen jako osobní ocenění, nýbrž také jako poctu pro naši zemi, zejména pro ty, kteří mi byli morálními a intelektuálními vzory a inspirátory, pro mé učitele, kteří projevili statečnost a vytrvalost v zápasu za svobodu kultury a víry a kteří se sami svobody nedožili a svého ocenění nedočkali," píše Halík.

Rozhodl již také o penězích s cenou spojených. Chce je věnovat do nadačního fondu na vzdělání v jeho oboru a na charitu. Hlavním posláním fondu bude financovat aktivity nově zřízeného Institutu pro dialog při České křesťanské akademii, jejímž je prezidentem. Institut má podporovat mezináboženský dialog, dialog mezi věřícími a stoupenci sekulárního humanismu a studium etických a spirituálních aspektů života soudobé společnosti v kultuře, vědě, politice i hospodářství, uvedl Halík v děkovné řeči.

„Jsme velmi rádi, že církev dokáže oslovovat různé skupiny lidí. Tomáš Halík patří k těm, kdo mají na intelektuální kruhy obrovský vliv," řekl generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Udělení ceny podle něj ukazuje na různorodé vlivy církve na společnost. „A to je důležité," řekl.

Halíkovo dílo přesahuje hranice jednoho oboru

Radost z Halíkova ocenění mají také v České křesťanské akademii. „Máme velikou radost, je to významné ocenění pro snahy pana profesora v oblasti mezináboženského dialogu," řekla Ilona Trnková z akademie. Připomněla, že Halíkovo dílo přesahuje hranice jednoho oboru. „Jako teolog dokázal oslovit i mnoho lidí mimo církev, i třeba ty, kteří by se k ní chtěli přiblížit, ale z různých důvodů historických i jiných tak učinit nemohou, pro ně je osobnost Tomáše Halíka důležitá," uvedla.

Templetonova cena je významné ocenění udílené za výjimečný přínos pro duchovní rozměr života. O udělení ceny rozhoduje porota tvořená devíti představiteli světových náboženství. Cena je spojena s finančním oceněním, které je vždy vyšší než u Nobelovy ceny; její zakladatel, americký filantrop sir John Templeton tím chtěl ilustrovat přesvědčení, že nejdůležitější pokrok se nedosahuje čistou vědou, ale harmonií vědy a náboženství.