Ministr to řekl dnešnímu vydání Mladé fronty Dnes (MfD). Zdravotní pojišťovny jeho návrh přivítaly.

„Specializovaná centra dostanou na léčbu to, co loni, plus pět až deset procent navíc,“ řekl MfD Heger.

„Návrh pro příští rok stanovuje u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) částku na úrovni sedmi až osmiprocentního nárůstu ve srovnání s loňským rokem,“ potvrdil MfD mluvčí největší pojišťovny v tuzemsku Jiří Rod. „Náš plán je tedy plně v souladu s představou ministerstva,“ do­dal.

„Takto jsme se s panem ministrem dohodli a to platí,“ řekl novinám Jaroslav Gajdáček ze svazu zdravotních pojišťoven, který zastupuje ostatní pojišťovny na trhu.

Takový nárůst peněz je pro příští rok, kdy se jinak bude ve zdravotnictví všeobecně škrtat, výjimečný. „To je rozhodně dobrá zpráva pro vážně nemocné pacienty,“ řekla MfD šéfka největšího českého centra pro roztroušenou sklerózu Eva Havrdová ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„Je to lepší než původní návrhy,“ řekl deníku předseda onkologické společnosti Jiří Vorlíček. Ještě pořád to ale podle něj neřeší situaci všech pacientů.

Díky tomu, že centra dostanou víc peněz, bude se podle Gajdáčka muset ušetřit a škrtat jinde. Neřekl ale kde, stejně jako se odpovědi na to vyhnul i Rod, dodala MfD.