Porotci vybrali Fantu mimo jiné proto, že „aktivně pomáhá a dodává životní optimismus". Organizuje zájezdy, podílí se na tvorbě charitativních kalendářů a má mnoho dalších zájmů. Svou deskovou hru Quardo založil na principu pexesa: při sbírání dvojic kartiček hráči nevyužívají zrak, ale hmat, a snaží se spárovat karty se stejně vysekanými symboly.

Při přebírání plastiky Olbrama Zoubka nazvané Povzbuzení Fanta zavzpomínal na to, že se coby fotograf setkával s Olgou Havlovou v Divadle Na Zábradlí. „Nikdy by mě tehdy nenapadlo, že se tato skromná dáma stane první dámou a že já někdy dostanu její cenu," uvedl.

In memoriam získaly zvláštní ocenění aktivistka Lucie Bittalová, která iniciovala kampaň Měsíc raka jako výzvu k prevenci rakoviny děložního čípku, a Jitka Štambachová, bývalá výkonná ředitelka Nadace Bona a organizátorka projektů pro lidi s duševním onemocněním.

Ocenění, jež bylo z podnětu Havlové poprvé uděleno v roce 1995, má zvýšit všeobecné povědomí o životě lidí se zdravotním postižením. Letošní udílení provázela i vzpomínka na 20. výročí úmrtí Havlové a také na nedožité osmdesátiny jejího manžela Václava Havla.