Výrobci a poskytovatelé služeb zřejmě příliš radostí neskáčou, ale spotřebitelé si v záplavě špatných zpráv mohou aspoň trochu zlepšit chuť. V posledních týdnech jako by heslem dne bylo zlevnění.

Před týdnem společnost RWE ohlásila, že zlevňuje plyn, v polovině tohoto týdne zlevněním vábí zákazníky 
i mobilní operátor Telefónica O2. „Ve srovnání se zbytkem Evropy jsou služby našich operátorů drahé, takže se zlevnění dalo očekávat. Navíc se společnosti připravují na příchod čtvrtého operátora," vysvětluje si současnou vlnu zlevnění analytik společnosti Citfin Jiří Šimek.

Levnější energie a volání jsou sice hitem posledních dnů, nicméně ceny jdou dolů 
u i řady zboží a dalších služeb, a nejde jen třeba o zimní výprodej lyží nebo zimního oblečení a částečně i zimní techniky jako například fréz. „Bohužel největší slevy se pojí se zbožím dlouhodobé hodnoty, naopak rychloobrátkové spotřební zboží spíše zdražuje," zhodnotil situaci analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Zatímco tedy potraviny podražily, výrazně klesá cena aut. Podle posledních čísel statistiků jsou levnější o více než tři procenta (3,4 %) než loni v únoru, což při ceně jednoho vozu je výrazná změna.

V chování obchodníků 
a výrobců vidí Šimek jasný důvod: lidé nechtějí utrácet, takže obchodníkům nezbývá než si zákazníky udržet zlevňováním. „Je to boj o zákazníka. Nikdo si teď nedovolí zdražovat. Inflace zůstane nízká, takže ceny mohou tento rok ještě klesat," doplnil.

Dlouhodobě zlevňuje 
i elektronika, která patří do kategorie zboží, jež lidé kupují nejčastěji. „Je to dané ale inovačními cykly, tedy tím, jak často výrobci přicházejí 
s novými modely, funkcemi," přiblížil Kozub. Tento trend je vidět například na trhu mobilních telefonů, kde v únoru Český statistický úřad zaznamenal pokles ceny telefonů 
zhruba o 14 procent.

Zlevňují i služby. „Výrazné jsou například telekomunikační služby. Dnes většina majitelů chytrých telefonů má i mobilní internet. A pokud si vzpomenou na ceny, které byly ještě před dvěma roky za podobné služby, jsou diametrálně odlišné," dodal analytik.

Ne všechno však zlevňuje. Spotřebitele určitě nepotěší včerejší zpráva statistiků, podle nichž zdražila naprostá většina potravin. Třeba brambory jsou o více než 50 procent dražší než loni. Tomuto tématu se bude Deník věnovat v příštím týdnu.

Odborník na telekomunikaci Jiří Peterka řekl Deníku: Málo volající na změně prodělají

Mobilní operátoři půjdou s cenami dolů. Začala Telefónica a další ji budou následovat.

Proč to po letech odmítání najednou jde a je to dobrá zpráva pro všechny? Ještě nedávno čeští operátoři tvrdili, že na českém trhu zlevnit neomezené tarify nelze. A teď ho Telefónica nabízí za 749 korun. Máte nějaké vysvětlení, proč to u nás tak dlouho trvalo?
To je jednoduché: nebyl zde dostatečně silný tlak, který by operátory ke zlevnění dokázal donutit. Nyní se objevil, primárně v podobě brzkého příchodu virtuálních operátorů, ale i v souvislosti s aukcí mobilních kmitočtů.

Z nabídky O2 zmizí dotované telefony, upozorňuje se i na to, že pro zákazníky, kteří volají málo, jde vlastně o zdražení. Vydělá na tom tedy zákazník, nebo ne?
Stávající operátoři se nyní snaží či teprve budou snažit oddělit příslovečné zrno od plev, tedy vyjít vstříc lukrativnějším zákazníkům s vyšší konzumací a útratou s cílem udržet si je a nenechat je odejít ke konkurenci či k virtuálním operátorům. Pro méně lukrativní zákazníky to ale neplatí, zde stávající operátoři takovouto motivaci už mít nemusí. Proto málo volající na současných změnách nevydělají, spíše naopak. Ale mohou mít šanci právě u virtuálních operátorů.

Do hry se v blízké době zapojí další operátoři. Kam až se podle vás cena může dostat?
Dosud jsme se pohybovali na určité cenové hladině, které se drželi všichni operátoři a navzájem se od ní moc neodchylovali. Nyní Telefónica za sebe tuto hladinu snížila, a ostatní ji budou muset následovat a srovnat se na nově nastavenou hladinu, ať již chtějí, nebo nechtějí. Neočekávám ale, že by se v brzké době, řekněme jednotek měsíců, tato nově nastavená hladina ještě nějak výrazněji snižovala. Možná až s příchodem čtvrtého operátora, až skutečně vybuduje svou vlastní síť.

Jak s tím tedy můžou zamíchat virtuální operátoři nebo vstup čtvrtého operátora na trh?
Virtuální operátoři s tím podle mého názoru už zamíchali, a to právě teď. Příchod čtvrtého operátora na trh, i kvůli zrušené první aukci, je v tuto chvíli spíše druhotným faktorem.

Ceny jdou dolů. Ne však u zboží denní spotřeby

Vilém Janouš, Kateřina Ciborová