Ani poctivá příprava prý totiž nemusí zaručit úspěch u zkoušky. „Dosažený počet bodů a výslednou známku může ale často ovlivnit i chvilková nepozornost, nedostatek koncentrace způsobený rozrušením před startem nebo v průběhu výkonu tak důležité zkoušky, jakou maturita bezesporu je," vysvětlili zástupci Cermatu důvody k vydání maturitního zpravodaje.

Kromě obecných rad jako včasný příchod, nezapomenutí průkazu totožnosti nebo vypnutí a odložení mobilního telefonu informuje Cermat také o způsobu hodnocení zkoušek. Studenti se tak dozví, za kolik bodů dostanou v daném předmětu jakou známku, jak vyplňovat záznamový arch, jak postupovat v případě, že se nemohou na zkoušku dostavit nebo když zjistí, že propadli a chtějí se odvolávat.

Náhradní tužka s sebou

Úředníci ale studentům připomínají i takové drobnosti, jako že si mají před zkouškou odskočit na toaletu, protože během testu se už pak nebudou moci znovu vrátit do třídy. „Pište černou nebo modrou propisovací tužkou, která píše dostatečně silně a nepřerušovaně, a vezměte si s sebou raději ještě jednu náhradní. Zásadně nedoporučujeme psát čínou, fixem či plnicím perem," upozorňuje třeba Cermat. Testy jsou totiž vyhodnocovány automaticky.

Na webu novamaturita.cz jsou také už už delší dobu vzorové testy a zadání písemných prací.

Zkoušky dospělosti čekají letos 99.933 žáků. Letošní ročník státních maturit přinese změny například v podobě jednotné úrovně zkoušek, zatímco loni byly dvě obtížnosti. Hodnocení slohových prací se vrátí zpět na školy, loňská novinka v podobě centrálních hodnotitelů přinesla řadu stížností. Cermat také po skončení maturit zveřejní zadání a správná řešení testů.

Testy společné části se budou psát od 2. do 9. května. Ústní zkoušky se uskuteční od 16. května do 10. června.