Dnešní verdikt Ústavní soudu rozladil nigerijského občana, který před několika lety, prostřednictvím internetové seznamky, navázal intimní styk s Češkou. Ta záhy otěhotněla a porodila dítě, míšence. Jenomže žena byla celou dobu sezdána s jiným mužem, který se – na základě tzv. první zákonné domněnky – stal matrikovým otcem dítěte.

Ilustrační foto.
Soud: Osmiletý chlapec se nemusí z Česka vracet za matkou do Francie

Biologický otec se s tímto stavem nehodlal smířit a podal žalobu na určení otcovství. Soudní instance však vynesly verdikt, že pokud dítě přijde na svět během trvání manželského svazku, stanovuje se otcovství právě podle první domněnky. Navíc, ke smůle nigerijského stěžovatele, nelze tuto skutečnost zpětně napadnout a domáhat se určení paternity soudní cestou.

Ministr kutury Daniel Herman.
Ve sněmovně se bouchalo do lavic

Ústavní soud dnes potvrdil rozhodnutí zmíněných nižších soudů – Okresního soudu v Nymburku a Krajského sudu v Praze. „Určení otcovství k nezletilému by připadalo v úvahu pouze v případě jeho předchozího popření. Stěžovatel však nebyl ani oprávněn k podání popírací žaloby," uzavřel soudce zpravodaj Ludvík David.