Rostou? Rostou! Houbaři se navracejí z procházek lesů s prvními naplněnými košíky. Letní houby začaly i díky teplému počasí růst zhruba o dva týdny dřív než obvykle.

Cyklista
Nešvary českých cyklistů: jezdí a umírají bez přileb. A když bourají, tak namol

„Vyrazily dubové hřiby, začínají lišky. Poměrně hojně nacházíme bedlu dívčí. A také se dá najít hřib plavý,“ svěřil se před nedávnem Žateckému Deníku Pavel Dombaj z Houbařského spolku Žatec.

„Roste hřib kovář, křemenáče,“ potvrzuje pro Pelhřimovský Deník houbařka Jaroslava Mottlová z vysočinské obce Bohdalín.

Houby za miliardy

Kolik hub si lidé z tuzemských lesů nanosí za celou sezonu? Deník získal odhad expertů z České zemědělské univerzity za celý loňský rok. Vyplývá z něj, že Češi nasbírali 27 700 tun hub. A vedle toho dalších 7100 tun borůvek či přes dva tisíce tun malin a obdobné množství bezinek.

Rodinným rozpočtům tak Češi díky sběru lesních plodů vypomohli částkou 6,6 miliardy korun. O rok dříve to bylo pět miliard.

Ilustrační fotografie.
Dlouhá cesta k bydlení. Na byt si Čech vydělá za osm let a sedm měsíců

„Výsledky potvrzují, že ve sběru a produkci lesních plodin existují často meziroční rozdíly, působené řadou faktorů přírodních a ekonomických,“ hodnotí statistiky od roku 1994 ministerstvo zemědělství v loni vydané zprávě o stavu lesa a lesního hospodářství.

V roce 2017 se tak nasbíralo celkem 41 300 tun lesních plodů. Rekordním rokem ale zůstává 1995, kdy si lidé domu nanosili 58 500 tun hub a ovoce.

Invaze Pražanů

Kde se v republice pohybují nejpilnější houbaři a sběrači sladkých darů lesa?

„Výrazně nadprůměrné množství lesních plodin na jednotku plochy oproti průměru ČR je sbíráno na území Středočeského kraje (vliv obyvatel Prahy),“ uvádí ve zprávě o takzvané netržní produkci lesa za loňský rok tým kolem profesora Luďka Šišáka z České zemědělské univerzity.

Zeleň v obcích. Ilustrační foto.
Nejzelenější města Česka? Lesů a luk si užijí především obyvatelé v příhraničí

Mezi nejčastěji sbírané plody patří houby, borůvky, maliny a ostružiny. Počet lidí, kteří na ně loni vyrazili, ale meziročně mírně poklesl. Konkrétně na houby vyrazily dvě třetiny Čechů, Moravanů a Slezanů, borůvky sbírala necelá třetina lidí a maliny s ostružinami zhruba pětina. Bezinky a brusinky se sbírají nejméně, což se meziročně nezměnilo.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř