Nadváhou a obezitou trpí v Česku přes 57 procent dospělých, přibývá diabetiků, lidí s vysokým tlakem a více je i případů rakoviny. Doba dožití se sice prodlužuje, roky navíc jsou ale prožité v nemoci, varovala lékařka.

Většina Čechů podle ní podceňuje rizikové faktory životního stylu a spoléhá na lékaře a léky. „Čechům se nechce předcházet nemocem a starat se o své zdraví. Tato cesta je přitom méně finančně nákladná než následná léčba v nemocnici," ře­kla.

Oproti doporučením Světové zdravotnické organizace (WHO) je v Česku zvýšený příjem tuků a jednoduchých cukrů, u mužů i cholesterolu a sodíku. Příjem vápníku, hořčíku, draslíku a selenu je naopak nižší. Pro cholesterol byl výživový cíl splněn jen u dětí a žen, splněn nebyl u vlákniny, ovoce a zeleniny a soli. Příjem sodíku překročili Češi oproti doporučení téměř trojnásobně.

S výběrem výživově hodnotných potravin poradí podle Nejedlé logo Vím, co jím. „Jediným pohledem na obal zjistíte, že produkt má nízký obsah rizikových živin, jako je sůl, jednoduchý přidaný cukr a trans mastné kyseliny. Mnohé potraviny s tímto logem mají i vyšší obsah vlákniny, která je pro tělo nedocenitelná," řekla lékařka.

Pro zvýšení příjmu vápníku, který je důležitý pro zdravé kosti, je podle výživové poradkyně Karolíny Hlavaté vhodné pravidelně pít mléko a jíst mléčné výrobky, přednostně méně tučné. „Denně tři porce mléka, mléčných výrobků a sýrů, přičemž jedna porce je 250 mililitrů mléka či kefíru, 200 gramů jogurtu, 55 gramů sýra," upřesnila. Pro zvýšení příjmu selenu doporučila ořechy, vnitřnosti a mořské ryby, pro zvýšení příjmu jódu mořské ryby, korýše, mléko a mléčné výrobky.