Na pátek připadl Evropský den recyklace baterií, který má zvýšit povědomí veřejnosti o důležitosti jejich třídění a recyklace. Příští víkend se v této souvislosti například v Brně pokusí vytvořit český rekord ve sběru použitých baterií od veřejnosti.

V první polovině letošního roku se v ČR vytřídilo 831 tun baterií, sběr meziročně vzrostl o třetinu. „Za poslední čtyři roky se sesbírané množství baterií zvýšilo o třetinu, za posledních šest let narostlo dokonce 2,6krát," uvedl jednatel neziskové společnosti Ecobat Petr Kratochvíl.

Přesto podle průzkumu 31 procent lidí baterie nerecykluje a zhruba každá pátá baterie končí ve směsném odpadu, což ohrožuje životní prostředí. Až 22 procent oslovených lidí podle průzkumu, kterého se zúčastnilo přes 700 dospělých respondentů, odevzdává baterie pouze příležitostně.

Červené kontejnery

K vyššímu sběru přispěla podle Kratochvíla dostupnost speciálních červených kontejnerů, kterých je v celé republice již 2500. Kratochvíl věří, že se Česko s ohledem na letošní výsledky ve sběru přiblíží požadavku Evropské unie. Podle její směrnice totiž právě letos musí stát vytřídit alespoň 45 procent baterií.

Datum Evropského dne recyklace baterií se váže k narozeninám slavného italského lékaře a fyzika Luigi Galvaniho. Jeho pokusy s tzv. živočišnou elektřinou vedly k sestrojení prvního galvanického článku, který se stal základním konstrukčním prvkem elektrických baterií a akumulátorů.

V Brně se na příští víkend chystá celodenní populárně-vzdělávací akce a soutěže na téma odpady a jejich recyklace. Konat se bude v neděli 18. září na dopravním hřišti Městské policie v Brně – Pisárkách. „Pokusíme se překonat rekord v jejich množství vybraném od veřejnosti během jediné akce, který drží momentálně Olomouc s více než 300 sebranými kilogramy," uvedl spoluorganizátor Miroslav Kubásek ze spolku Ekosmák.