VYBERTE SI REGION

Češi šetří stravenky pro rodinu, oběd si nosí z domu

Praha - Víc než polovina zaměstnanců nechodí v práci na obědy a nosí si jídlo z domova. Celkem 13 procent lidí pak v zaměstnání nejí vůbec. Vyplývá to z průzkumu portálu Práce.cz, do něhož se letos v lednu zapojilo 2158 uživatelů.

22.2.2012 11
SDÍLEJ:

Stravenky. Ilustrační snímek.Foto: DENÍK/ Šimánek Vít

"Přestože většina zaměstnanců odmítá zrušení podpory stravenek, jen malá část z nich je využívá způsobem, pro který byly původně zavedeny - k úhradám obědů či svačin v průběhu pracovního dne," uvedl mluvčí firmy Tomáš Ervín Dombrovský.

V restauracích pravidelně obědvá 15 procent pracovníků. Do firemních kantýn chodívá 13 procent zaměstnanců. Stejný podíl lidí nejí v zaměstnání vůbec. Donáškovou službu využívá každý dvacátý člověk. Jídlo z domova si nosí 54 procent dotázaných.

Finanční úspora

Podle mluvčího může důvodem být to, že mnozí pracovníci nechtějí z práce odbíhat a čas raději využijí pro plnění úkolů. Někteří lidé také chtějí dodržovat určitou dietu. "Největší roli však pravděpodobně hraje finanční úspora," podotkl Dombrovský. Míní, že mnozí vnímají stravenky spíš jako přilepšení k příjmu a pro posílení rodinného rozpočtu než k vlastnímu stravování.

Na stravenky svým zaměstnancům přispívá podle mluvčího 55 procent z 282 předních tuzemských firem. Víc než třetina podniků - přesně 37 procent - pak hradí lidem stravování ve vlastních kantýnách. Jen sedm procent společností na stravu svým zaměstnancům nic nedává. Zbylé procento firem zvažuje zavedení závodního stravování.

Zrušení stravenek

Se zrušením daňového zvýhodnění stravenek počítala vláda ve své daňové reformě. Za zachování výhody se postavili odboráři i zaměstnavatelé. V koalici pak záměr vyvolal roztržku. Vládní věci veřejné spolu s opozicí nakonec zachování daňového bonusu u lístků na jídlo prosadily. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) to označil za fatální porušení koaliční smlouvy. Stravenky podle jejich zastánců včetně Unie zaměstnavatelů využívá v Česku 1,3 milionu pracovníků. Poslanec opoziční ČSSD Jan Látka už dřív řekl, že by jejich zrušením každý zaměstnanec přišel o 800 korun měsíčně.

Některé firmy stravenkami neřešily jen stravování lidí v práci, ale nahrazovaly jimi i zvyšování platu. Místo něj pracovníkům začaly víc přispívat na jídlo a dávaly jim lístky vyšší hodnoty. V krizi pak některé podniky zaměstnancům příspěvek na stravenky snížily.

Autor: ČTK

22.2.2012 VSTUP DO DISKUSE 11
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

ČSSD bude chtít od začátku roku 2018 zvýšit minimální mzdu

Praha - ČSSD bude chtít od ledna 2018 zvýšit minimální mzdu a na rok 2018 zajistit důstojný růst platů ve veřejné sféře. Na tiskové konferenci po jednání širšího vedení strany to řekl předseda sociální demokracie a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ústřední výkonný výbor dnes za zavřenými dveřmi projednával přípravu na březnový sjezd ČSSD i obrysy nového programu.

Jídlo zdražuje. Kvůli EET to není, tvrdí Babiš

Praha – Doby, kdy se ceny skoro nehýbaly a inflace byla téměř na nule, minuly. Drahota roste a nová data Českého statistického úřadu to potvrzují. V listopadu byla inflace meziročně vyšší o 1,5 procenta, v říjnu to bylo meziročně „jen" 0,8 procenta.

Jan Železný: Chlapi se poperou, ale druhý den spolu trénují

Praha /ROZHOVOR/- Jaký je rozdíl mezi oštěpaři a oštěpařkami? Česká legenda Jan Železný (50) trénuje čtyři ambiciózní reprezentanty: Chlapi se poperou, ale druhý den spolu trénují.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies