České lékaře na pomoc spojencům armáda vyslala po schválení vládou a parlamentem loni na začátku prosince. Jejich působení bylo od počátku stanoveno na půl roku. Zpět do České republiky by se měli dostat na začátku června. Zákonodárci loni zároveň odsouhlasili, že české zastoupení by v Iráku mohlo v případě zájmu pokračovat i v druhé polovině letošního roku.

Generál Bečvář dnes potvrdil, že armáda s vysláním vojáků počítá. "Předpokládám, že po rozhovorech s našimi koaličními partnery bude vyslána jednotka do té druhé fáze, to znamená od léta letošního roku," řekl.

Čtěte také: Armáda se chystá na možný pokles zájmu o vstup do jejích řad

Dodal, že česká armáda nabízí specialisty. Do Iráku by mohli odletět vojenští policisté, logistici nebo ženisti. "Konečné řešení ještě není. Musí se to rozhodnout do konce dubna," poznamenal Bečvář.

Kromě sedmnáctičlenného lékařského týmu také v Iráku působí letecký poradní tým. Iráckým letcům a technikům pomáhá zvládnout obsluhu českých bitevníků L-159, které země koupila z České republiky. Od parlamentu a vlády má armáda mandát ponechat tuto jednotku v Iráku do konce roku 2018. Bečvář dnes řekl, že letecký poradní tým by v zemi do konce tohoto termínu měl zůstat.