O 16 míst se posunulo mezi více zavirované země i Slovensko, které je nyní na 61. pozici. Opačným směrem nejvíce klesl Kazachstán, který spadl z osmého na 55. místo.

Vůbec poprvé se mezi tři nejrozšířenější škodlivé programy dostal vyděračský software. Program Locky, který šifruje zařízení s operačním systémem Windows a poté žádá výkupné, byl zodpovědný v průběhu září za šest procent všech detekovaných útoků po celém světě. Podíl vyděračských programů vzrostl o 13 procent. První je stále program Conficker s podílem 13 procent, který se pomocí zranitelnosti v systému snaží ovládnout počítač uživatele. Druhý je vir Sality s podílem přes šest procent.

Program Conficker vede statistiku útoků i v Česku, na druhém místě je program Cryptowall, který rovněž šifruje soubory na infikovaném počítači a pak žádá po uživatelích zaplacení výkupného za dešifrování. Třetí byl i v tuzemsku Locky.

Analýza vychází z online mapy kybernetických hrozeb ThreatCloud World Cyber Threat Map, která v reálném čase sleduje, jak a kde po celém světě probíhají kybernetické útoky. Využívá informace z více než 250 milionů adres.