Týká se to Syřanů, kteří předtím požádali o azyl v Maďarsku, policie už je nebude zadržovat, informovala mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Dosud byla přitom situace taková, že Syřané putovali do záchytných zařízení, kde obvykle strávili 42 dní a pak byli propuštěni, protože maďarské úřady je nepřebírali zpět. Právě v této zemi totiž obvykle požádají o azyl po vstupu do EU.

Podle Rendlové v těchto případech teď platí nový postup. Když policisté běžence zachytí například ve vlaku, tak je odvedou na služebnu, udělají výslechy, vyhotoví potřebné dokumenty a když nebudou chtít azyl, tak je pustí. „Budeme je pouštět s rozhodnutím opustit naše území do sedmi dnů a doprovodíme je na nádraží," upřesnila Rendlová. Občané Sýrie tvoří velkou část běženců, které policie chytí na českém území. Většinou jsou na cestě do Německa.

Reakce na maďarský nezájem

Podle Rendlové je toto opatření reakcí na maďarský nezájem, když chce Česko vracet uprchlíky, kteří jsou tak v podstatě pouze zdrženi na své cestě. Většinou jsou také na cestě do Německa, kde by měli dostat azyl. Policejní mluvčí zároveň zdůraznila, že nové opatření nebude vypadat tak, že „nechá uprchlíky projet". Nové opatření se bude týkat 
i Syřanů, kteří už jsou v záchytných zařízeních a splňují podmínky, aby mohli pokračovat v cestě.

Pro občany Sýrie, kteří před vstupem na české území o azyl v Maďarsku nepožádají, nová pravidla platit nebudou. Podle Rendlové s nimi bude zacházeno stejně jako dosud – jejich cesta skončí v záchytných zařízeních.

Němci začali už před týdnem

Nový postup českých úřadů přitom zjevně reaguje i na nedávný krok Německa. Země totiž minulý týden přestala vůči běžencům ze Sýrie uplatňovat společnou evropskou azylovou politiku a přestala je vracet do zemí, v nichž poprvé vstoupili na území EU, jak to nařizuje takzvané Dublinské nařízení. Za vstřícné gesto se nyní německé kancléřce Angele Merkelové od syrských běženců dostává nadšených ovací. Ti na sociálních sítích zakládají skupiny s názvy jako „máma Merkel – matka pronásledovaných", kde na političku pějí ódy, referoval německý deník Bild.

Rozhodnutí Berlína zároveň povzbudilo Syřany v maďarské Budapešti, kteří se chtějí dostat do vlaků směrem do Německa. Podle agentury DPA táboří v okolí tamního nádraží Keleti dva až tři tisíce běženců. Policisté, kteří kontrolují všechny přístupové cesty, jim ale stále brání ve vstupu na nádraží.
Také Rakousko reagovalo na německý krok chladně. Vídeň v úterý vzkázala, že Berlín by měl jasně dát najevo, že Dublinské nařízení stále platí, aby uprchlíkům nedával falešné naděje.