Generální ředitel ČT Petr Dvořák řekl, že televize vyšla ze zkušenosti, kterou získala loni, kdy se kolem pořadu Hyde Park Civilizace vytvořilo stabilní jádro autorů. Televize díky tomu měla blíž k vědcům a zároveň se loni stala partnerem Akademie věd ČR k jejímu 125. výročí.

"Řekli jsme si, že v letošním roce, který je Rokem české vědy, se pokusíme naše aktivity systematizovat," řekl Dvořák. Proto vznikla v ČT redakce se specializací na vědu. Připravuje pořady a vstupy vědců do vysílání ČT a zároveň bude koordinovat aktivity v jiných typech pořadů, které nejsou zpravodajské. Předseda AV ČR Jiří Drahoš dodal, že popularizace je společným dílem vědců a médií. Věří, že nová redakce vědy na ČT zlepší vnímání vědy u širokého publika.

V chystaném dokumentárním cyklu Doktoři ČT přiblíží práci třech špičkových lékařů a jejich týmů. Díky nim diváci nahlédnou do zákulisí nemocničních oddělení neurologie v Ústřední vojenské nemocnici, oddělení kardiologie Nemocnice Na Homolce a plastické chirurgie Fakultní nemocnice v Olomouci. "Ukáže i pozadí týmů a základní informaci, které diváci nenajdou v komerčních seriálech. Že opravdu tou centrálou, o co týmům jde, je pacient," poznamenal Dvořák. Cyklus se bude vysílat příští jaro.

Dalším pětidílným cyklem je Člověk, to je věda. Představí zajímavé české objevy a vědce pomocí moderních grafických technologií. Pořad podle scénáristy Zdeňka Holého vznikl pro popularizaci myšlenek vědců, kteří se zabývají člověkem. Například šestidílný cyklus o životě pod vodou a kolem vody Magické hlubiny zase zmapuje základní typy české přírody spojené s vodou a krajinou kolem ní. "Kromě dokumentárních cyklů připravujeme i dokumentární filmy. Jeden z nich, který diváci uvidí na jaře příštího roku, je Mendel - otec genetiky, což vlastně je jeden ze zakladatelů (genetiky a moderní biologie), kteří mají české kořeny," uvedl Dvořák.

Cyklus Cesty za zvířaty představí principy české ochrany přírody ve světě i české badatele, kteří působí většinou v tropických zemích. "Jeli jsme se tam podívat. Naším úkolem je diváka seznámit s jejich motivací a důvodem, proč tam jsou, a různými peripetiemi a částečně i popsat projekt a jeho naplnění," dodal Bárta. Šest dílů uvede například mořské želvy a mangrovové lesy v Indonésii i záchranu antilop Derbyho v Senegalu.