Když se včera ráno poslanci různě snažili zjistit aspoň nějaké zmínky 
o Michalu Koudelkovi, nic nenašli. I jeho tvář spatřili poprvé až ve chvíli, kdy vešel do jednacího sálu.

Pro dvaapadesátiletého Koudelku, až dosud vedoucího sekce kontrašpionáže 
v Bezpečnostní informační službě (BIS), je to vlastně výborné profesní vysvědčení.

Poslance napříč stranami ale Koudelka přesvědčil i svým vystoupením. Bezpečnostní výbor sněmovny ho tak jednomyslně doporučil ke jmenování do funkce ředitele BIS.

Zhruba v polovině srpna by tak Koudelka měl nahradit Jiřího Langa, který po rekordních 13 letech požádal o uvolnění ze služby.
Návrh na jmenování Koudelky přednesl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Chce, aby BIS zůstala profesionálním sborem, který je zcela nadstranický. To před poslanci deklaroval i Koudelka. Řekl, že kontrarozvědka musí být apolitická a schopna okamžitě reagovat na hrozby, které před Českou republikou mohou stát. 
S novináři se ale Koudelka nebavil, pouze ocenil jednomyslnou volbu.

Informací o Michalu Koudelkovi je poskrovnu. Ví se, že absolvoval stavební fakultu ČVUT a zpravodajcem se stal už v 90. letech. V jeho životopise podle serveru lidovky.cz vyčnívá i to, že v minulosti absolvoval výcvik u britské tajné služby MI6. 
S trochou nadsázky se tedy učil ve stejné jednotce jako slavný filmový James Bond. Michal Koudelka ale není žádný agent 007. V posledních letech se zabýval kontrašpionáží. Se svými podřízenými tak pomáhal mapovat třeba pronikání vlivu ruských, čínských a dalších cizích zpravodajských služeb do ČR. Včetně ideologie či dezinformací, které se tu snaží šířit.

PRKENNÝ ÚŘEDNÍK?

Bývalí členové zpravodajské komunity vnímají navržení Koudelky rozdílně. „Nechci ho nijak pomlouvat, pana Koudelku znám už z doby, kdy začínal, ale myslím, že pro BIS to není dobrá volba. Je to typ, řekl bych, prkenného ouředníka. BIS by si po 13 letech s jediným ředitelem v čele zasloužila spíše nějaké osvěžení zvenčí," říká někdejší šéf civilní rozvědky Karel Randák. „Pan Koudelka je podle mě typ člověka, který bude vyhovovat politikům, především premiérovi, protože mu nebude odporovat," míní Karel Randák.

TOHLE NENÍ 
PRO KOVBOJE

„Michala Koudelku znám, spolupracovali jsme několik let, domnívám se, že je to dobrá volba," řekl naopak Deníku senátor a bývalý ministr vnitra i civilní rozvědky František Bublan (za ČSSD).

Podle něj premiér Sobotka udělal správné rozhodnutí, když si za nástupce Jiřího Langa vybral člověka zevnitř tajné služby. „Nejde o politickou nominaci, a tak to má být. Kdyby přišel někdo zvenčí, ať už by to byl Robert Šlachta nebo kdokoliv jiný, dlouho by navazoval kontakt se svými podřízenými a musel by se seznamovat s tím, jak BIS funguje. Důležitá je i spolupráce se zahraničními partnery, pana Koudelku určitě znají, což je v dnešní době důležité, vztah důvěry tam už je vybudovaný," doplnil Bublan.

Potvrdil, že Michal Koudelka byl nejbližším spolupracovníkem Jiřího Langa, takže premiérův výběr byl nepochybně ovlivněn Langovým doporučením.

Na dotaz, co říká názoru Karla Randáka, že Koudelka je prkenný úředník, který bude poslušně plnit premiérova přání, Bublan odpověděl: „Pan Koudelka působí úřednickým dojmem, ale je to zpravodajec tělem i duší, absolvoval několik kurzů v zahraničí a jako ředitel jednoho z klíčových odborů na BIS prokázal, že je člověkem na svém místě. Navíc ředitel BIS nemusí být žádný James Bond, musí mít řídící schopnosti, respekt podřízených, musí umět komunikovat s kolegy v zahraničí i s naší exekutivou. Myslím, že se Michal Koudelka na tuto pozici hodí a že volba někoho, kdo by byl možná větším kovbojem, by nebyla vhodná."