Obrazy Tanečnice od Vincence Beneše a Dvě ženy od Emila Filly a bronzová plastika Objímající se od Otto Gutfreunda se tedy zatím do Česka nevrátí. Dnes o tom informoval deník Právo. Stanovisko ministerstva zdravotnictví, které má celý spor za český stát na starosti, se Právu nepodařilo získat.

Odvolací soud má především rozhodnout, zda bylo arbitrážní řízení Diagu Human s českým státem skutečně ukončeno a zda má firma nárok na miliardové odškodnění.

Dokud soud nerozhodne

„Soud vyhověl žádosti Diag Human, který se odvolal proti vyloučení těchto děl z vykonatelnosti exekuce, a obrazy a plastika tak zůstanou v Rakousku až do té doby, než odvolací soud rozhodne o celé věci,“ sdělil listu rakouský právní zástupce Diagu Human Eugen Salpius.

O odvolání rozhodl tentýž vídeňský soud, který exekuci českých uměleckých děl zrušil s tím, že jde o „výsostně kulturní majetek, který není určen k prodeji“.

Letitý spor o odškodnění za zmaření jeho obchodů s krevní plazmou českým státem přenesl do Rakouska Diag Human letos v dubnu na základě mezinárodní, tzv. newyorské úmluvy o vykonavatelnosti arbitrážních rozsudků na území jiných států. O měsíc později vídeňský soud konstatoval, že český stát se proti arbitrážnímu rozsudku ze srpna 2008, podle kterého měla ČR Diagu Human zaplatit devět miliard korun, odvolal chybně, odškodné firmě náleží, a nařídil proto exekuci majetku ČR v Rakousku.

Obrazy skončily v depozitním skladu

Umělecká díla, která byla zapůjčena na výstavu Dynamik! ve vídeňské galerii Belveder, pak skončila v depozitním skladu. Soud po odvolání uznal argumenty české strany a díla z exekuce vyloučil. Česko však imunitu pro dva obrazy a plastiku získalo jen na dva týdny.

Firma Diag Human počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 milionů korun. Diag Human se s Českem soudí o další miliardy korun za údajně ušlý zisk.