Američtí vojáci budou v červnu a na začátku července přijíždět do ČR z Německa přes hraniční přechod Rozvadov a z Polska přes hraniční přechod Habartice. Směřovat budou přes Břeclav na Slovensko a dále do Maďarska, Bulharska a Rumunska.

Armádní stroje Tatry
Tatra Trucks zmodernizuje armádní děla. Obrana za ně zaplatí přes miliardu

"Pro přenocování amerických jednotek bude dle potřeby vytvářeno zázemí v posádkách Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, Rančířov a Vyškov," uvedl agentuře ČTK tiskový mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Jednotlivé konvoje v ČR nezůstanou déle než 48 hodin, dodal. Přesouvat se budou v rámci cvičení s názvem Noble Jump 2017 a Saber Guardian 2017.

První ze série přesunů je naplánován na středu a čtvrtek. "Jednotka v celkovém počtu 24 kusů převážně nákladních logistických vozidel a cca 50 osob se bude po území České republiky přesunovat na trase Rozvadov - Stará Boleslav - Břeclav," uvedl Šulc. Konvoj pojede především po dálnicích a rychlostních silnicích. Americké vojáky doprovodí česká Vojenská policie. Přenocují v Jaselských kasárnách v posádce Brandýs nad Labem - Stará Boleslav. Během zastávky nejsou plánovány aktivity pro veřejnost, dodal Šulc.

Bezpečnostní expert a bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby ČR Andor Šándor.
Jak přežít teroristický útok? Exšéf rozvědky Šándor vydal knihu

Slovenský ministr obrany Peter Gajdoš v dubnu řekl, že se američtí vojáci v létě v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku zúčastní jednoho z největších letošních cvičení Severoatlantické aliance pod názvem Saber Guardian 2017. Zapojí se do něj na 25 tisíc lidí. Návrat z cvičení je naplánován na srpen. Součástí silničního přesunu americké armády na Slovensku bude podle Gajdoše i bojová technika, například tanky.

Českem za poslední dva roky projely čtyři větší konvoje americké armády. Pozornost vyvolal především první z nich. I když se proti němu zpočátku ozývaly hlasy odpůrců NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí.