Brzy se završí zrod nových českých lázní. Vláda zítra projedná návrh nařízení, díky kterému může obec získat status lázeňského místa. Že svou obec přetvoří na lázně, se zastupitelé Lednice rozhodli už v roce 2005. Získali peníze z evropských dotací, vybudovali lázeňský dům, z vrtu přivedli léčivou jodo-bromovou vodu a postavili kolonádu. Výstavba kupodivu nebyla nejnáročnější částí proměny. Podle starosty Lednice Libora Kabáta narážela obec na překážky hlavně při zvládání byrokracie.

Krmení šimla

„Když jsme se konečně dostali k branám vládních legislativců, vyměnil se ministr i lidé na ministerstvu. Ti noví se museli v problematice zorientovat a pak celý proces začínal znovu," říká Kabát. Kolik žádostí podali, by prý ani nespočítal. Obec musela žádat o schválení obecní vyhlášky, o uznání přírodních lázní, o osvědčení léčivosti lázní či o zanesení lázní do indikačního seznamu, díky kterému se mohou v lázních léčit klienti zdravotních pojišťoven.

Čtěte také:  Skokanem roku v návštěvnosti Mariánských Lázní je Čína

Žádná kasina

Těch je podle ministerstva zdravotnictví zatím 34. Prezident Svazu léčebných lázní ČR Eduard Bláha přitom vysvětlil, že status lázeňského místa nepřinese žádné zvláštní výhody, jako jsou daňové úlevy nebo dotace. Významný je ale kvůli cestovnímu ruchu.

Pokud vláda návrh schválí, bude to pro obec znamenat především závazky. „Platí pak řada omezení, zejména v zóně kolem lázeňského domu a kolonády. Přilehlé pozemky by měly zajistit klidový režim. Musí tam být určitý poměr zeleně a výstavby i takové vybavení, aby lidé mohli odpočívat. To pro nás ale není problém," popisuje starosta.

Čtěte také: Lázně Luhačovice. Kdo zaplatí údržbu oblíbené promenády?

Arabové zmizeli

České lázně prosperují. Problémům čelily především v roce 2012. „Ministerstvo tehdy omezilo délku komplexních lázeňských pobytů ze čtyř týdnů na 21 dní. Vláda v roce 2015 omezení zrušila," vysvětluje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý, proč Češi přestali v roce 2013 do lázní jezdit, načež dvoje zkrachovaly.

Eduard Bláha tvrdí, že ani teď není situace úplně růžová. „Když se pak lázeňství zmátořilo z rány od pojišťoven a z regulace, tak přišel problém s migrací. Lázně, které byly finančně závislé na pojišťovnách, se nadechly. Ale zase začaly mít problém lázně, které jsou závislé na příjmu od cizinců. Protiarabské demonstrace a nepokoje velkou část klientely odpudily. Nejvíce to odnesly Teplice," říká Bláha. Dodává, že se teprve letos uvidí, jestli Arabové z českých lázní zmizeli úplně.

Čtěte také: Hosté se vracejí. Lázně v Karlových Varech jsou z nejhoršího venku