V programu je na letošní rok obdobně jako loni připraveno 150 milionů korun. Letos zatím vláda schválila uvolnění 68 milionů korun, které putovaly do Makedonie a Jordánska.

Sobotní rozhovor s Milanem Chovancem
Chovanec: Atentáty v Evropě neovlivňují bezpečnost v Česku

Česko už letos přispělo 40 miliony korun na rozvoj jordánského uprchlického tábora Azrak. Stejnou částku země poskytla i loni. V obou případech peníze šly na rozšíření a opravu obydlí pro 31 tisíc obyvatel tábora. Nyní by Jordánsko mělo obdržet 15 milionů korun na vybudování školicího centra pro oblast azylové politiky, jehož vznik souvisí s řešením dopadů syrské uprchlické krize.

"Počet registrovaných syrských uprchlíků se rovná téměř devíti procentům jordánské populace," uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v tiskové zprávě.

Srbsko dostane 27 milionů korun na posílení azylového a migračního systému. Srbsko zápasí s migrační krizí od roku 2015, kdy byla situace v zemi podobně jako v jiných evropských státech nejhorší. Situace se zklidnila v březnu 2016, kdy balkánské země uzavřely své hranice před migranty a uprchlíky. Menší skupinky lidí se však stále snaží přes Chorvatsko dostat do střední a západní Evropy, především do Německa.

Vláda vznik programu schválila v roce 2015. Na starosti ho má ministerstvo vnitra. Země Blízkého východu z programu zatím získaly 140 milionů korun. Do balkánských zemí putovalo 77,5 milionu korun.

Ilustrační foto
Evropa hlásí rekordní počet zahraničních investic. Česko je na osmém místě