"Podávat žalobu mě netěší, ale nemáme jinou možnost. Směrnice porušuje jak zákaz proporcionality, tak zákaz diskriminace. Nemůžeme dopustit, aby EU pod záminkou boje proti terorismu nepřiměřeně zasahovala do postavení členských států a jejich občanů," uvedl Chovanec v tiskové zprávě.

Směrnici zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi schválil Evropský parlament v polovině března. Jejím cílem má být zabránit teroristům ve vyzbrojování, podle kritiků ale hlavně omezuje majitele legálně držených zbraní a trh s legálně drženými zbraněmi a výrazně zasahuje do vnitřní bezpečnosti státu, což je v rozporu s právem EU.

František Čuba
Čuba se rozhodl vzdát svého platu, senátorem zůstává. Štěch tvrdí, že to nejde

Chovanec minulý týden řekl, že myšlenku vytvoření směrnice v reakci na vlnu terorismu považuje za scestnou a tento argument pouze za záminku. "Já si myslím, že to byla snaha o rychlou politickou reakci na tyto skutky, akorát se bohužel Evropa vydala špatným směrem," uvedl Chovanec.

Proti normě se v Česku zvedla vlna nevole. Změny by se dotkly téměř všech zhruba 300 tisíc držitelů zbrojních průkazů a také držitelů znehodnocených zbraní nebo zásobníků, které zatím nepodléhají evidenci. Směrnice vstoupí v platnost 13. června a státy EU ji musejí do právního řádu zavést do 15 měsíců.

Česko bude žádat odklad účinnosti směrnice, podání žaloby ale podle Chovance odkladný účinek nemá, takže by země měla směrnici zavést do právního řádu i v případě, že soud o žalobě do té doby nerozhodne. Ministr ale deklaroval, že není stoupence implementace směrnice, i kdyby to znamenalo pro zemi postih.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker vystoupil 9. června v Praze na konferenci Evropské unie o budoucnosti evropské bezpečnosti a obrany.
Řízení proti Česku kvůli kvótám? Nebyla jiná možnost, tvrdí Juncker

Hlasování o žalobě nebylo na vládě jednotné ani v rámci jednotlivých stran. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) na tiskové konferenci uvedl, že lidovečtí ministři hlasovali různě. Chovance se ptal na to, zda nebylo možné přijetí směrnice zablokovat.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) řekl, že dva ministři hnutí ANO byli pro, dva proti a dva se zdrželi. "Že ta směrnice je ušita horkou jehlou, na tom jsme se ale všichni shodli," řekl. Stropnický se zdržel hlasování, vadilo mu rozhodovat ve stejné době, kdy Evropská komise zahájila vůči Česku, Maďarsku a Polsku řízení kvůli tomu, že nerespektují kvóty na přerozdělování migrantů.

Chovanec dnes přišel před Úřad vlády podpořit myslivec a bojovník proti směrnici Bohumil Straka. Žalobu označil za nejčistší řešení. "Domnívám se, že žaloba má velkou šanci, protože směrnice je velmi nekvalitní," řekl. Straka chce šéfovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi poslat dopis, ke kterému bude přiložen koňak v láhvi ve tvaru samopalu kalašnikov.