Vyslání expertů je jedním z druhů pomoci, kterých chce země pomoct v boji proti tzv. Islámskému státu (IS). Aktivní pomoc přislíbil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) předloni v New Yorku předsedovi irácké vlády Hajdaru Abádímu. Sešli se krátce po skončení summitu proti IS, terorismu a násilnému extremismu, který se uskutečnil na okraj Valného shromáždění OSN.

Podle předkládací zprávy je politická a bezpečnostní situace v Iráku nadále velmi křehká a nepřehledná i přes postupující trend směrem ke stabilizaci země. "Dlouhodobě čelí výzvám, které ohrožují jeho existenci a jednotu - korupci a chudobě, prohlubující se nedůvěře mezi jednotlivými komunitami, ochromujícímu sektářství, sporům s Kurdy či hrozbě v podobě IS," uvádí překládací zpráva pro jednání vlády.

Čtěte také: Český tým chirurgů v Iráku začal pomáhat spojeneckým vojákům

Vnitro chce poslat instruktory do metropole Bagdádu, kde se zapojí do programu, který vede italská policie. "Jejich hlavním úkolem bude poradenská činnost v oblasti bezchybného výkonu základních policejních činností a služebních zákroků podle požadavků irácké strany v souladu s evropskými standardy policejní práce," stojí v podkladech pro vládu.

Irácké policisty budou učit například o taktice policejního zákroku, hlídkování ve skupině nebo prohledávání objektů. V letech 2004 a 2005 byli čeští policisté na podobné misi v Jordánsku.

Policejní mise nebude jediným angažmá Česka v Iráku. Loni v létě armáda do země poslala letecké instruktory, kteří školí piloty bitevníků L-159. Působit by tam brzy měla také zdravotnická jednotka české armády či vojenští instruktoři. Česko pomáhá také finančně nebo materiálně. Ministerstvo obrany například poslalo irácké a kurdské armádě přes 6500 nových i použitých samopalů a přes sedm milionů nábojů.

Čtěte také: Česko bude moci vyslat novou armádní misi do Iráku